Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Izbori će se na Bilom brigu morati ponoviti?

08.12.2010. 23:00
Izbori će se na Bilom brigu morati ponoviti?


Vijeće MO Bili Brig nije formirano ni na drugoj ponovljenoj konstituirajućoj sjednici, koja je održana jučer, jer nijedan kandidat predložen za predsjednika nije dobio potrebnu većinu. Kandidat koalicije SPD-HNS-DSU dobio je četiri glasa, a njegov oponent iz HDZ-a Božidar Tičić tri.
Za Lijića su glasala četiri člana vijeća iz koalicije SDP-HNS-DSU, Tičića su zaokružili tri člana HDZ-a. Ivan Modrič iz HSP dr. Ante Starčević, Ivica Obad iz HČSP-a i Jure Jurica iz Stranke hrvatskog zajedništva nisu dali svoj glas nijednom kandidatu.
– Vijeće nije konstituirano jer nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu. Za izbor je potrebna apsolutna većina, u ovom slučaju šest glasova. Najvjerojatnije će se ponoviti izbori za MO Bili Brig, ali konačni pravovijek donijet će gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, rekla je pročelnica Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove Grada Zadra Dolores Grdović – Kalmeta.
Tatijana Petrić s koalicijske liste upozorila je na problem nepostojanja pravilnika o radu za mjesne odbore.
– Po mojim spoznajama mjesni odbor na Bilom Brigu kao ni većina mjesnih odbora u gradu nema pravilnika o radu čije je postojanje propisano Zakonom lokalnoj i regionalnoj samoupravi i statutom Grada Zadra. Tražimo da se u javnost dostavi podatak koliko mjesnih odbora u Zadru ima pravilnik u kojem je između ostalog propisano kako se konsolidira vijeće. Kada bi on postojao, građanima bi bilo potpuno jasno na koji način se bira predsjednik mjesnog odbora. Sada se nalazimo u praznom prostoru i dolazi do manipulacija. U slučaju Bilog Briga prošli put je bila potrebna relativna, a sada apsolutna većina.
Podsjetimo kako su na prvoj konstituirajućoj sjednici koja je održana prošlog ponedjeljka i Lijić i Tičić dobili po tri glasa, dva listića su bila nevažeća, a dva člana vijeća nisu prisustvovala sjednici.