Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mladi Zadrani ecstazy nabavljaju već po 20 kuna

08.12.2010. 23:00
Mladi Zadrani ecstazy nabavljaju već po 20 kuna


U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti policijski službenici PU zadarske u suradnji s djelatnicima Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje i mentalno zdravlje Zadar, jučer su održali prvo u nizu predavanje i to u OŠ Bartula Kašića. Riječ je o predavanjima koja su predviđena za roditelje učenika sedmog i osmog razreda, a koja bi se sve do kraja prosinca trebala održavati po osnovnim školama diljem Zadarske županije. Cilj ovog projekta je edukacija što većeg broja roditelja na temu opojnih droga i ovisnosti te njihova upoznavanja s vrstama droga, znakovima pojavljivanja bolesti ovisnosti, kao i o institucijama kojima se mogu obratiti u slučaju pojave tih simptoma. No, unatoč svemu tome, kao i konstantnim poraznim statistikama, koje ukazuju na sve raniju dob u kojoj se mladi susreću s opojnim droga, kao i sve veću dostupnost i pristupačniju cijenu različitih opijata, zanimanje za jučerašnje predavanje pokazala je tek nekolicina roditelja.
Na ovom prvom u nizu predavanju govorili su Dario Penezić i Marko Milas, policijski službenici iz Odsjeka kriminaliteta droga PU zadarske, Marina Radman, iz Odsjeka za maloljetničku delikvenciju PU zadarske te Milka Dobrović, iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar.
– Znakovi koji ukazuju na to da vaše dijete možda uzima marihuanu je ako kod njega uočite lulu za pušenje, sumnjive sjemenke, papire za motanje marihuane u cigareti, odnosno joint, komadići kartona otkinuti s kutija cigareta, koji se koriste kao filteri za joint te različiti posteri s motivima marihuane, koji ukazuju na to da je osoba zaokupljena ovom drogom. Također, kod osobe koja je konzumirala marihuanu kapilare se šire te oči postaju zakrvavljene, zjenice se šire, otkucaji srca se znatno povećavaju, iskrivljena percepcija, gubitak koordinacije i pamćenja te pojačava se želja za slatkim, istaknuo je Milas.
Ono što je u njegovu izlaganju roditelje možda najviše šokiralo je podatak o drastično niskoj cijeni ecstazyja, veoma opasne, sintetičke droge, halucinogenog djelovanja, a koju danas mladi mogu kupiti već po cijeni od 20 kuna po komadu.
– Obitelj je baza, jer ako u obitelji vlada normalna atmosfera i dijete se ponaša prema modelu koji je naučio. Zato, kada uočimo problem, potrebno je znati približiti se djetetu, izgraditi povjerenje, ali i zadržati autoritet. To nije jednostavno, ali kritiziranje svakako treba izbjeći, poručila je Radman.