Opasne tvari "teku" u podzemne vode?

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ
Kako ovakvo divlje odlagalište mirno mogu gledati ekološke udruge, inspekcijske službe, Turistička zajednica?

Nakon što su u više navrata do sada na inicijativu Općine Ražanac pokretane zajedničke akcije u kojima su pored ražanačkih općinskih komunalnih službi sudjelovali još Županijski ured za komunalno uređenje te zadarska Šumarija, te su uklanjane goleme količine svih vrsta smeća s divljeg i nekontroliranog odlagališta u neposrednoj blizini starog Duševića mlina, danas taj isti prostor ponovno pruža otužnu i sramotnu sliku.

Zaista je teško povjerovati kako bez trunke osjećaja za čisti okoliš te bez imalo sramote za svoje postupke, pojedinci iz dana u dan devastiraju taj prostor s otpadom svih vrsta.

Kao što je poznato građevinski ostaci nekada nadaleko čuvenog Duševića mlina smješteni su na tromeđi općina Ražanac, Poličnik i Vrsi na mjestu na kojem se križaju putni pravci Ražanac - Zadar i Vrsi - Visočane - Poličnik. I upravo tu na tom terenu koji većim dijelom pripada Općini Ražanac na mjestu pomalo zaklonjenom hrastovom šumom skrivenom od očiju javnosti iz dana u dan bujaju hrpe otpada prijeteći ekološkom katastrofom. Naime, da bi situacija bila još pogubnija upravo na tom dijelu teku podzemne kraške vode do obližnjeg vodocrpilišta Golubinka, koje je povezano s izvorištem na Bokanjačkom blatu, u čije bi podzemne tokove uslijed ovih obilnih zimskih kiša te oborinskih voda mogle s lakoćom dospjeti opasne tvari iz nagomilanog otpada.

Kako smo mogli čuti iz razgovora s mještanima iz dvaju Duševića mlinu najbližih mjesta, Ljubačkih Stanova i Krneze, nad ovim ekocidom itekako bi se uz čelne ljude prvenstveno susjednih općina Ražanac i Poličnik, morale najozbiljnije zamisliti nadležne inspekcijske službe u Zadru, ekološke udruge, zadarska Šumarija te turističke zajednice, jer se zna da je upravo pored hrpa otpada biciklistička staza, a i obala Jadrana nije daleko. Konačno, za postojanje ovog divljeg odlagališta, koje je usput raj i leglo za sve vrste šumskih štetočina, najviše bi se trebali svakako zamisliti i neodgovorni pojedinci, koji svojim postupcima uporno već desetak i više godina bez trunke straha i odgovornosti sudjeluju u ovakvom neoprostivom i neprihvatljivom onečišćenju okoliša.

A koliko ljudska glupost po ovom pitanju ide daleko, pokazuje i najsvježiji primjer. Naime, ovih je dana na opće čuđenje te nezadovoljstvo i zaprepaštenje putnika te vozača automobila neposredno uz prometnicu Zadar - Ražanac u blizini ulaza u Bokanjačko blato izbačena i gomila građevinskog otpada.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno