Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prirodoslovni odjel na tragu nastojanja svog utemeljitelja Spiridona Brusine

08.12.2010. 23:00
Prirodoslovni odjel na tragu nastojanja svog utemeljitelja Spiridona Brusine


Svi predmeti prikazani na izložbi dio su zbirke Prirodoslovnog odjela koja je sakupljana od samih početaka formiranja muzeja do danas – Snježana Vujčić Karlo, voditeljica Prirodoslovnog odjela


Izložba “Flora i fauna Jadrana” svečano otvorena u srijedu u podne u izložbenim prostorima Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar već ja na otvaranju privukla veliki broj posjetitelja. Izložbu su ispred javnosti otvorili Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, Snježana Vujčić Karlo, voditeljica Prirodoslovnog odjela i Ivan Šimunić u ime Zadarske županije.
Kazavši kako je ovom izložbom Prirodoslovni odjel na tragu nastojanja svog utemeljitelja Spiridona Brusine, Peroš je izrazila nadu da će ova izložba privući veliki broj posjetitelja.
– Iako je naslov ove izložbe flora i fauna Jadrana ona zbog skučenosti našeg prostora od oko 125 metara četvornih prikazuje tek jedan mali dio makroflore i makrofaune koja se može naći u našem moru. Ograničenost izložbenog prostora te nemogućnost prikazivanja sitnih organizama na drugi način osim fotografijom, postavili su prve odrednice u tome što prikazati. Izložba je koncipirana tako da se pojedine vrste biljaka i životinja pokažu sistematskim slijedom. Krenulo se od biljaka preko najjednostavnijih beskralješnjaka spužvi, virnjaka, žarnjaka, mekušaca, mnogočetinaša, rakova, malokolutićavaca, do plaštenjaka i kralješnjaka od kojih su prikazane samo ribe i gmazovi. U posljednjoj prostoriji prikazan je u obliku diorame dio morskog staništa u koji su smještene uglavnom veće životinje poput morskih pasa i želvi. Svi predmeti prikazani na izložbi dio su zbirke Prirodoslovnog odjela koja je sakupljana od samih početaka formiranja muzeja do danas, kazala je ovom prigodom Vujčić Karlo.
Izložbu na kojoj je predstavljeno 459 vrsta, od čega 51 biljna i 408 životinjskih, otvorenom je proglasio Ivan Šimunić.