Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Repliku zadarskih Morskih orgulja nikad ne bih napravio!

08.12.2010. 23:00
Repliku zadarskih Morskih orgulja nikad ne bih napravio!


Ako bi se nešto i radilo bilo bi na tragu Pozdrava suncu ili točnije razmjene energije između čovjeka i prirode. Nipošto u smislu replike zadarskih Morskih orgulja, kaže Bašić


Poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić za sada neće graditi repliku zadarski Morskih orgulja. Nedavno su specijalizirani portali u graditeljstvu objavili kako je autor Morskih orgulja doslovce zatrpan ponudama da u nekim domaćim ili svjetskim priobalnim središtima izradi repliku Morskih orgulja. Na sve to Bašić dodaje:
– Nema ni govora da bi se radila replika Morskih orgulja kakve su u Zadru. Istina, godišnje dobijem 2 do 4 takve ponude, ali me najčešće zovu za uređenje obalnih površina koje se nužno ne reflektiraju na morske orgulje. Htio bih biti jasan, repliku morskih orgulja nikad ne bih napravio, nego nešto sasvim drugo, rekao nam je u kratkom razgovoru Nikola Bašić.
Bašić dodaje da su dva osnovna razloga zašto ne dolazi do realizacije takvih ponuda. Jedan je u tome što se realizacija traži u ambijentu koji nije poticajan i nije na razini vrijednosti instalacije. Najčešći razlog jest što ponude obično dolaze iz javnog sektora gdje su pa su sredstva za realizaciju ograničena.
– Zaista ne bih htio da se ideja Morskih orgulja potroši na neprikladan način. Ako bi se nešto i radilo bilo bi na tragu Pozdrava suncu ili točnije razmjene energije između čovjeka i prirode. Nipošto u smislu replike zadarskih Morskih orgulja, bio je na kraju jasan Nikola Bašić.


NEMA DOGOVORA S GRADOM ZADROM OKO SOLARNIH PANELA




Nikola Bašić nam je potvrdio da se nije dogovorio s Gradom Zadrom o lokaciji solarnih panela na zatvorenom plivalištu u Višnjiku. Zbog visokih troškova zagrijavanja vode i zraka, ŠRC Višnjik i Grad Zadar su odlučili kandidirati projekt solarnog zagrijavanja vode prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Međutim, sa smještajem solarnih panela u velike betonske vaze na krovu plivališta ne slaže se autor projekta Nikola Bašić. Bašić bi solarne panele radije postavio na krov gledališta otvorenog olimpijskog bazena. Problem je u tome što još nije poznato kada će se pristupiti njegovoj gradnji u neposrednoj blizini zatvorenog plivališta.