Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tereza, rotarijanci i Zadrani velikog srca u humanoj akciji pomoći potrebitima

08.12.2010. 23:00
Tereza, rotarijanci i Zadrani velikog srca u humanoj akciji pomoći potrebitima


To je trebalo doživjeti. Taj glas, emocije, snagu, veličanstvenu prigodu uživanja u koncertu jedne od najvećih – neponovljive Tereze Kesovije.
Gotovo bez stanke, hrvatska je glazbena diva na “Humanitarnom božićnom koncertu Rotary Cluba Zadar” u HNK Zadar puna dva sata pjevala i dajući se, kako se to popularno kaže – do kraja. No, u njenom slučaju to je uistinu bilo do kraja, iz srca, iz duše, s takvom količinom topline i energije na kojoj bi joj trebale pozavidjeti i one upola mlađe kolegice.
Iako zašla u sedmo desetljeće života, Tere pjeva sa snagom, glasom koji gotovo da ne treba mikrofon, koji ne treba razglas, zvučnike, koji ne treba “pomoć” suvremene tehnologije da bi došao do svoje publike. O kakvoj je umjetnici riječ možda najbolje govore riječi jedne od njenih pjesama – “Ja sam pjesma”, jer Tereza jest pjesma, jest glazba, dobra glazba u kojoj su prekjučer navečer imali čast uživati brojni Zadrani i njihovi gosti.
Diva je pjevala, kako najveće hitove poput Larine pjesme, Nježnih struna mandoline, Sunčanih fontana, Prijatelji stari gdje ste, Starih ljubavi, tako i novijih uspješnica Još se srce umorilo nije, Sve se vraća, sve se plaća, Ljudi i brojnih drugih. Prisjećajući se svojih 50 godina na pozornici, posebice uspjeha u Francuskoj, Tereza je otpjevala i nekoliko pjesama na francuskom, među kojima i čuvenu La vie en rose, praćena glasnim pljeskom nakon svake nove izvedbe, svakom dosjetkom, svakom šalom lišenom predhodne pripreme.
Osluškujući publiku, tražeći od publike da joj bude vodič kroz koncert, da joj predlažu koje će pjesme pjevati Tereza je jasno demonstrirala kako to rade najveći, pravi umjetnici kojima je svaki novi koncert nova “priča”, novi i neponovljivi doživljaj. A to njeni obožavatelji dobro znaju pa nije bilo ni najmanje neobično što se uobičajeno rezervirana zadarska kazališna publika prekjučer navečer potpuno opustila i pjevala glasno zajedno s divom.
– Pomozite mi, zaboravila sam riječi, toliko sam toga otpjevala, toliko toga snimila, tko se još može svega sjetiti, našalila se Tere.
No, teško da joj je tko povjerovao, da ju je shvatio ozbiljno, posebice nakon svih onih direktiva kojima je dokazivala svoju suverenost na sceni, koje je davala glazbenicima koji su je pratili i od kojih je često tražila da sviraju tiše, da čuju publiku, da budu dio ritma te večeri prisutnog auditorija.
Koliko je glazba dio njenog života možda svjedoči i činjenica da je Tereza na koncert doputovala izravno iz Zagreba, zakasnivši zbog bure doduše sat vremena, ne trebajući neke posebne pripreme, neke posebne rituale pred nastup. Nakon koncerta uputila se odmah natrag, put Zagreba iz kojeg će nam se, nadamo se opet vratiti.
“Humanitarni božići koncert Rotary Cluba Zadar” održan je već tradicionalno 12. put za redom, shodno motivima Rotarijanaca, u svirhu prikupljanja sredstava za potrebite. Ove je godine pomoć išla talentiranim učenicima slabog imovinskog stanja, konkretno za dvije učenice glazbene škole Blagoje Bersa za koje je do sada sakupljeno sedam i pol tisuća kuna.