Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uprava Tankerkomerca želi osporiti postojanje sindikata!

08.12.2010. 23:00
Uprava Tankerkomerca želi osporiti postojanje sindikata!


Mjerodavni pokušavaju osporiti legitimitet postojanja sindikata. Oni tvrde da ne znaju da sindikat djeluje u Tankerkomercu, što je totalni apsurd jer su u veljači obaviješteni o osnivanju sindikata, rekli su sindikalci


Dio radnika Tankerkomerca danas je opet ispred upravne zgrade tvrtke  upozorio javnost na svoje  teško stanje. Naime, u toj se  zadarskoj tvrtki, kako oni tvrde, plaće i dalje isplaćuju selektivno pa tako radnici Tankerkomerca d.d. nisu dobili  plaće od kolovoza, radnici  Donat boatsa nisu dobili sedam plaća, Pršutane Posedarje 10 plaća, a Maritune, koja je  u stečaju, čak 15 plaća!
Otkazi sindikalnim  povjerenicima
 – Cilj današnjeg okupljanja  je pokušaj pronalaska rješenja  za izlaz iz ove bezizlazne situacije. Uprava još uvijek nije  ništa napravila, i dalje ostaje  problem neisplate plaća, otkazi se i dalje dijele i apeliramo na upravu da pokuša  naći rješenje. Mi smo spremni  za svaki oblik suradnje, ali  izgleda da oni to ne žele.  Smatramo da je uprava glavni  krivac za ovu situaciju i po  nama oni ne rade dobar posao, rekao je Matko Perica,  sindikalni povjerenik samostalnog sindikata Tankerkomerca. Pozvao je sve zaposlenike Tankerkomerca, za  koje je rekao da ih ima mnogo, ali da se boje izaći, da  stanu uz sindikat i da se zauzmu i bore za svoja prava.  Perica je istaknuo da se za  ljudsko dostojanstvo isplati  boriti.
 – Otkazi su podijeljeni i sindikalnim povjerenicima i  određenim nepodobnim ljudima, plaće se isplaćuju selektivno, novci se isplaćuju na  ruke, tako da bih pozvao nadležne institucije da provjere  doprinose i ostala davanja, rekao je Perica i predao riječ  kolegici Danici Lenkić, također povjerenici sindikata  koja je kao i on dobila otkaz.  Ona je istaknula da su sindikalni povjerenici dobili otkaze, što je protuzakonito.
 – O situaciji u tvrtki obavijestili smo Državno odvjetništvo kao i samog državnog  odvjetnika Mladena Bajića te  smo im poslali zahtjev da  provjeri poslovanje tvrtke i  neisplate doprinosa i ostalih  davanja, rekla je Lenkić.
Uz radnike Tankerkomerca  ispred upravne zgrade bio je i  Vedran Uranija, pravni pravni  zastupnik SSSH-a. On je istaknuo da su nakon brojnih  pokušaja dogovora s upravom  pokrenuli sudske postupke,  ali da su i dalje otvoreni za  pregovore s upravom.
Čekanje plaća
Sindikat je pokrenuo četiri  tužbe zbog otkaza te tri zbog  neisplata plaća doprinosa i ostalih davanja te su o svemu  obavijestili i glavnog državnog  odvjetnika Mladena Bajića od  kojeg očekuju i da pokrene  postupke. Sindikalci su jučer  rekli da utuženi dugovi za  plaće članovima sindikata iznose oko milijun kuna, dok  nisu mogli reći koliki je ukupan dug prema svim radnicima.
 – Kako je moguće da se u  pravnoj državi ne isplaćuju  plaće? Da se radnici moraju  sudskim putem izboriti za svoje elementarno pravo?! Zato  ovim putem pozivamo upravu  da pred božićne blagdane isplate plaće. Znamo da tvrtka  to može jer se posljednjih šest  mjeseci poslovalo pozitivno.  Ako mogu isplatiti radnike  d.d.-a zašto ne mogu i ostale?  – rekao je Uranija, istaknuvši  da je u zadnjih šest mjeseci  preko 50 ljudi dobilo otkaze, a  među njima su i sindikalni  povjerenici, što je kršenje zakona zbog čega su i podnijeli  tužbe.
 – Mjerodavni pokušavaju  osporiti legitimitet postojanja  sindikata. Oni tvrde da ne  znaju da sindikat djeluje u  Tankerkomercu, što je totalni  apsurd jer su u veljači obaviješteni o osnivanju sindikata, rekli su sindikalci i dodali  da od srpnja nisu imali kontakata s upravom.
Tada je uprava obećala prodati terene u Gaženici te od  dobivenog novca isplatiti dugove, ali od toga do sada još  nije bilo ništa. Radnici su još  jednom pozvali upravu da isplati plaće te su istaknuli da je  njihov cilj borba za radna  mjesta, a ne rušenje tvrtke.  Smatraju da tvrtku opet treba  podignuti na noge te promijeniti upravu jer ona ne radi  dobro svoj posao.