Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hajnc ostaje predsjednik Udruge umirovljenika Tankerske plovidbe

08.12.2011. 23:00
Hajnc ostaje predsjednik Udruge umirovljenika Tankerske plovidbe


Pridružio im se i počasni predsjednik, osnivač ove danas najveće hrvatske brodarske tvrtke Ivan Paša. On se i ovoga puta prisjetio kako je točno prije 56 godina 3. prosinca 1955. godine dobio državno rješenje za osnivanje brodarske tvrtke u Zadru


Na upravo održanoj godišnjoj skupštini Udruge umirovljenika Tankerske plovidbe za predsjednika ove najveće umirovljeničke udruge u Zadru je ponovo izabran dosadašnji predsjednik Vinko Hajnc. Hajnc, poznati pjesnik, ostavio je traga u ovoj tvrtki, on je više od 40 godina bio zaposlen u Tankerskoj plovidbi, najprije 20 kao časnik i upravitelj stroja, a 22 godine kao tehnički inspektor.
Nakon skupštine u zadarskome kazalištu umirovljenici su se družili u Domu Tankerske plovidbe na prigodnom domjenku. Pridružio im se i počasni predsjednik, osnivač ove danas najveće hrvatske brodarske tvrtke Ivan Paša.
On se i ovoga puta prisjetio kako je točno prije 56 godina 3. prosinca 1955. godine dobio državno rješenje za osnivanje brodarske tvrtke u Zadru. Ovoga puta Ivan Paša je svim umirovljenicima, svojim kolegama darovao svoju najnoviju knjigu nedavno tiskanu, a koja govori o razvitku tvrtke koja je počela tek sa dva stara broda, o njezinim pomorcima koji su je uzdigli do najvećega brodara na ovim prostorima. Knjiga je, kako su nam kazali umirovljenici, sve njih podsjetila na njihove živote i njihove bogate karijere na brodovima Tankerske plovidbe. Inače, godišnji domjenci uoči blagdana Božića i Nove godine prilika su da se okupe stotine umirovljenika Tankerske plovidbe, čija udruga ih danas broji 565. Većina njih su bili pomorci koji su gradili ovu veliku tvrtku, “tukući” sva mora i oceane svijeta.
Tankerska plovidba danas zapošljava oko tisuću ljudi, a čak dvije trećine čine pomorci, od nje žive tisuće Zadrana, čulo se i ovom prilikom.
Svoje kolege pozdravio je i današnji čelni čovjek Tankerske Ive Mustać, koji s početkom iduće godine postaje umirovljenik, pa tako i član ove Udruge umirovljenika. Ova udruga se, između ostaloga, brine za sve svoje članove, a osobito za bolesne i one slabijega imovnog stanja, koje nerijetko pomaže i novčano.
No, ovi umirovljenici bi bili zadovoljniji da su, kao i uvijek dosad, dobili i prigodni dar u novcu, što je ovoga puta izostalo. Naime, i ova velika tvrtka osjeća opću kriznu situaciju u svijetu, ona se odražava i na njezino poslovanje.