Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Milinović: Neće Šeks odlučivati u moje ime

08.12.2011. 23:00
Milinović: Neće Šeks odlučivati u moje ime


O tome hoću li se kandidirati i za koju dužnost odlučit ću sam kad za to dođe vrijeme, rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Darko Milinović


U izbornoj noći u Džamiji Vladimir Šeks uplakan je grlio Jadranku Kosor. Već iduće jutro na sjednici stranačkog predsjedništva Šeks je predsjednicu HDZ-a posve amnestirao od krivnje za izborni poraz i rekao da bi ona i dalje trebala voditi stranku. Jučer je, pak, Šeks u intervjuu Jutarnjem list i javno iznio taj stav. Pritom je poslao imperativnu poruku da će Jadranka Kosor biti jedina kandidatkinja, da se nitko iz užeg i šireg vodstva stranke neće kandidirati za šefa HDZ-a. A sebi je Šeks ponovo namijenio dužnost potpredsjednika.
Međutim, iz tog intervjua ipak nije lako zaključiti želi li Šeks uistinu pomoći Jadranki Kosor ili joj, zapravo, naštetiti. Naime, Šeks predstavlja sebe kao čovjeka o kojem su ovisili Franjo Tuđman i Ivo Sanader, a također i današnja predsjednica. Primjerice, Šeks tvrdi da se Jadranka Kosor nije znala nositi sa Sanaderovim opstrukcijama nakon što se povukao s premijerske dužnosti, dok joj on nije naredio: Reci mu – dosta je!
– Šeks sugerira da se predsjednica nikada ne bi riješila Sanadera i da nas je on oslobodio tog “zla”, pa je jedini sposoban i odlučiti tko treba voditi stranku. On ne stvara prostor da Kosor ostane predsjednica, nego poručuje da je u HDZ-u on glavni, kazao nam je jedan član predsjedništva objašnjavajući zašto ne želi komentirati Šeksovu zabranu kandidiranja protiv Jadranke Kosor. Time on kod članstva i vodstva stranke, procjenjuje naš izvor, ne jača poziciju Jadranke Kosor nego je slabi.
Ljudi bliski Jadranki Kosor tvrde da je ona još uvijek uvjerena u Šeksovu lojalnost i da joj je od cijelog intervjua isključivo bitno to što se nju spominje kao jedinu kandidatkinju za predsjednika. Neki HDZ-ovci koji dobro poznaju Šeksove metode djelovanja misle da je on ovim intervjuom što ga je sam inicirao htio namamiti protivnike da se pokažu. Neovisno o tome je li to doista bila Šeksova namjera ili ne, zamjenik predsjednika HDZ-a Darko Milinović nije mogao otrpjeti njegov diktat.
– Član sam Hrvatske demokratske zajednice, naglašavam demokratske. Svaki član predsjedništva kao i ostali članovi stranke sami će odlučiti hoće li se kandidirati i na koju funkciju. O novom vodstvu neće odlučivati pojedinici, nego naši brojni članovi koji su i danas spremni ginuti za HDZ, oni predsjednici temeljnih ogranaka i općinskih, gradskih i županijskih organizacija koji imaju sjajne rezultate na terenu, za koje vrijedi – sve za HDZ, HDZ ni za što – rekao nam je Milinović kojeg se u medijima najčešće navodi kao potencijalnog kandidata za predsjednika stranke.
– Oduzimam pravo bilo kome da govori u moje ime. O tome hoću li se kandidirati i za koju dužnost odlučit ću sam kad za to dođe vrijeme – zaključuje Milinović.


 PERICA: ZA HDZ JE NAJBOLJE DA ŠEKS ODE U MIROVINU




Šef HDZ-ovih barakaša Đuro Perica već je u nedjelju u Džamiji gunđao protiv Šeksa, a ovaj mu je intervju dao još goriva.
– To su sve samo Šeksove želje. Realnost je da će na saboru HDZ-a biti više kandidata za sve dužnosti. Kad je odlazio Sanader, vodstvo smo izabrali aklamacijom, a znamo kako je to odjeknulo. Jasno je da se Šeks boji za svoju poziciju jer je jedan od najodgovornijih za izborni poraz, ali ne možemo mi biti taoci njegovog častohleplja. Za Vladu i za HDZ najbolje bi bilo da on ode u političku mirovinu – rekao nam je Perica.