Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odlučno protiv marginalizacije obrtnika

08.12.2011. 23:00
Odlučno protiv marginalizacije obrtnika


Od 3.540 više od 2.200 obrta je u samom Zadru, pa je Malta primijetio kako nije dobro da se nitko iz Zadra nije odazvao Skupštini


Godišnja Skupština Udruženja obrtnika Zadar, održana pod predsjedanjem Mladena Malte, uz nazočnost članova i gostiju, voditelja komunalnih poslova Općine Starigrad Marija Zupčića te predstavnika Općine Poličnik, kao i Općine Sali te predstavnika Obrtničke komore Zadarske županije, na čelu sa Stipom Kneževićem, bila je posvećena usvajanju Programa rada i Proračuna Udruženja za 2012. godinu.
Proračun govori o kriznim prilikama hrvatskog društva i obrtnika u njemu. Naime, osim usvajanja proračuna za 2012. usvojen je rebalans proračuna za ovu godinu, a kako je to, nažalost, uobičajeno u ovoj godini i drugdje – na manje. Umjesto planiranih 1,4 milijuna, rebalansom je smanjen na 1,3 milijuna. Približno takav Proračun usvojen je i za iduću godinu.
Nadaju se Ministarstvu malog i srednjeg poduzetništva
Program rada definirao je aktivnosti Udruženja, a tijela koja ga čine su Skupština, Upravni odbor i Nadzorni odbor, kao i predsjednik i ključni segment svakog rada obrtnika – sekcije (pandan cehova kao staleških udruženja). Udruženje ima po osam sekcija i podsekcija. Damir Gabre iz Sekcije proizvodnog obrta naveo je temeljne smjernice uz nadu u povoljnije uvjete pa i naznaku otvaranja Ministarstva malog i srednjeg poduzetništva, odnosno obrta. U sekciji djeluju i podsekcija stolara i podsekcija pekara. Davor Hofman naznačio je aktivnosti sekcija uslužnog obrta, ponavljajući i staru boljku – nedostatak šire aktivnosti i uključivanje u rad udruženja. Ante Vulić iz sekcije graditeljstva ponovio je nastojanja da se spriječi rad na crno. Sekcija za ugostiteljstvo i turizam aktivira i podsekciju Poluotok zbog značenja u cijelom prostoru, kao i podsekciju za otoke zbog specifičnosti poslovanja na tim prostorima. U planu je niz zajedničkih aktivnosti koje uz Advent – odnosno Đir po gradu, već i teku. Inače, ovaj ceh bit će domaćin prvog okupljanja otočnih ugostitelja u svibnju dogodine.
Sekcija trgovine, kojoj je pročelnica Ana Duka, najavila je 5. festival vjenčanja s bogatijim programom, jer će prijeći granice Zadarske županije suradnjom sa Zagrebom, Osijekom i Istrom. Ova sekcija ima aktivirane i podsekcije trgovaca korisnika štandova na tržnici, kao i podsekciju korisnika javne površine Grada Zadra na Forumu.
Strah od budućnosti u EU
Emilijo Bajlo, pročelnik sekcije prijevoza, pri kojoj djeluju podsekcije taksista i brodara, naznačio je temeljne pravce djelovanja. Hrvoje Grandov iz sekcije intelektualnih usluga naznačio je niz edukativnih programa, u čemu ova sekcija odrađuje i dio posla za svoje kolege. Ribarstvo, marikultura i poljodjelstvo najviše se bave usklađivanjem s europskim propisima. Situacija u struci je teška i puno se strahuje od budućnosti u kojoj s EU misle da će, osim preživljavanja većih, doći do masovnog propadanja manjih.
Plan je posebno usmjeren na suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Od 3.540 više od 2.200 obrta je u samom Zadru pa je Malta primijetio kako nije dobro da se nitko iz Zadra nije odazvao Skupštini. Opisao je suradnju s Poličnikom koji ima 72 obrtnika, Starigrad s 95 obrtnika, gdje imaju svijetle primjere suradnje.
Stipe Knežević pozdravio je Udruženje kojem je član te je posebno pohvalio edukaciju u pletenju maraschina i tzv. četverokuke, pri čemu su djelatnici uspjeli u aplikaciji za sredstva EU.
Ne dopustiti marginalizaciju od strane lokalnih samouprava – čvrst je stav obrtnika u ovoj teškoj situaciji u kojoj se zajedništvom i snažnim vezivanjem obrtnika uz svoja udruženja i kod sporova s njima obrtnici mogu izboriti za svoje interese.


 PLANOVI ZA SREDSTVA EU




S Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom te Zavodom za zapošljavanje, Udruženje obrtnika aplicirat će prema sredstvima EU fondova za edukaciju za ugostiteljska zanimanja. Postoji mogućnost dobivanja sredstava za razmjenu obrtnika i majstora u kojem bi ovdašnji obrtnici bili upoznati o radu svojih kolega na edukaciju naučnika u EU, informirala je Renata Marušić, tajnica udruženja. Upoznala je i o usluzi članova propale Obrtničko-štedne banke, koji su poslove oko povrata sredstava mogli obaviti u zadarskom udruženju.


 FOTOGRAFIJE SVIH PREDSJEDNIKA


Fotograf Gašpar Serreqi bio je nazočan Skupštini, jer je predložio i realizirao ideju postavljanja fotografija svih predsjednika udruženja od osnutka, a koje od sada ukrašavaju zid Udruženja obrtnika – salu za sastanke. Riječ je o devet fotografija na kojima su Doro Petrić, Franjo Cicero, Željko Lordanić, Zvonko Vučemilo, Vjekoslav Surać, Milan Jurlina, Mate Petrić, Jadranko Surać i Stipe Knežević.