Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pipan: Ništa osim pobjede ne dolazi u obzir

08.12.2011. 23:00
Pipan: Ništa osim pobjede ne dolazi u obzir


Otprilike znamo što nas čeka. Sonik je vrlo borbena momčad, koja ima svoje ambicije, ali igramo u našoj dvorani i ništa osim pobjede ne dolazi u obzir – ističe trener Aleš Pipan


Pred hrvatskim košarkaškim prvoligašima posljednje su ligaške utakmice u 2011. godini, a ždrijeb je htio da 11. kolo, posljednje prvog dijela sezone, otvori jedini gradski okršaj u A-1 ligi, onaj između Zadra i Sonik Puntamike. Iako je riječ o momčadima različitih ambicija, jer jednima je cilj vrh tablice, a drugima izbjegavanje dna, njihove se međusobne utakmice uvijek dočekuju posebnim zanimanjem. Zadar (6-3) je do sada sakupio dvije pobjede više i dva poraza manje od Sonika (4-5) i večeras ide na pobjedu kako bi polusezonu zaključio na drugom mjestu. Na Višnjiku do sada nitko nije uzeo bodove, no Puntamičani se nadaju da bi mogli zaprijetiti više nego što su uspjeli Brod, Darda, Jolly i Dubrovnik. Aleš Pipan i njegovi igrači u ovaj susret ulaze sa samopouzdanjem, koje je dodatno poraslo nakon druge gostujuće pobjede u Rijeci, ali i spoznajom da se današnjeg protivnika nipošto ne smije shvatiti olako.
Koncentrirani na sebe
– Nismo imali mnogo vremena za pripremu nakon utakmice u Rijeci. Sonik se sigurno mogao bolje pripremiti za ovu utakmicu, pošto je u prošlom kolu bio slobodan. Ali, u razgovoru s igračima inzistirao sam da u prvom redu razmišljamo o sebi i našoj igri. Tako smo se i postavili na treninzima – kaže Pipan i naglašava kako njegova momčad mora pristupiti utakmici.
– Treba je odraditi maksimalno profesionalno, odigrati čvrsto, agresivno i koncentrirano od prve do posljednje minute.
Imali su Zadrani priliku nekoliko puta pogledati domaće utakmice Puntamičana, a većinu igrača ionako dobro poznaju od ranije, kao i stil igre momčadi Nevena Plantaka. Velikih nepoznanica, dakle, nema.
– Otprilike znamo što nas čeka. Sonik je vrlo borbena momčad, koja ima svoje ambicije, ali igramo u našoj dvorani i ništa osim pobjede ne dolazi u obzir.
Na koga treba posebno obratiti pozornost iz protivničkih redova?
– Košarka je kolektivan sport. Ne ovisi sve o jednom ili dvojici igrača. Bitna je momčad. Pojedinačno, Šarlija predstavlja najveću opasnost ispod koša. Tu je i Čakarun, koji je također vrlo neugodan, posebno u napadačkom skoku, a ima i šut s poludistance. Svi vanjski igrači su im brzi, neugodni, agresivni i mogu pogoditi. No, ne bih nikoga izdvajao, već na svakoga tko će biti na terenu treba obratiti posebnu pozornost – kaže Pipan.
Nećemo ponoviti greške
Na posljednjoj utakmici je u određenim dionicama Zadar imao dosta problema s protivničkim centrima, a upravo je dvojac Šarlija-Čakarun statistički najkorisniji u redovima sljedećeg protivnika.
– U Rijeci smo imali dosta problema sa Šimovićem i Peharom, ali najbitnije je da smo ih na kraju uspjeli zaustaviti. Pogledali smo snimku utakmice i analizirali neke greške koje smo radili. Mislim da moji igrači protiv Sonika neće ponoviti te greške.
U tom kontekstu važna će biti uloga Franka Kaštropila, koji se riješio problema s temperaturom te je već protiv Kvarnera pomogao momčadi.
– Svi su u redu, osim Brnasa, koji još vuče ozljedu prepone.
Na posljednjih nekoliko domaćih utakmica Zadar je došlo pogledati svega nekoliko stotina najvjernijih poklonika. Hoće li večerašnji susret privući veću pozornost Zadrana teško je reći, s obzirom i na nekošarkaški termin, no u svakom slučaju, onaj tko dođe mogao bi svjedočiti zanimljivom dvoboju.
– Gradski derbi je sigurno mnogima zanimljiv i možda će malo više ljudi htjeti vidjeti što se događa u jednom i drugom klubu. Stoga ipak očekujem malo više publike nego na prethodnim utakmicama – za kraj će trener Zadra.