Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Posjetitelji se najčešće zadržavali kod Canadaira

08.12.2011. 23:00
Posjetitelji se najčešće zadržavali kod Canadaira


Posebno zanimanje mladi su pokazali i za stare avione tipa N-60 Galeb, MIG 21 UMD Mongol, J-20 Kraguj, Utva…


U povodu 20. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u zrakoplovnim bazama jučer i danas su organizirani Dani otvorenih vrata. Lijepo vrijeme i dobra medijska priprema privukli su do sada najveći broj posjetitelja u 93. zrakoplovnu bazu Zemunik. Kako je u ime domaćina rekao zapovjednik eskadrile aviona, bojnik Mario Pleša, više od 20 autobusa prispjelo je u bazu, a s njima i veliki broj predškolaca i učenika.
– Za naše posjetitelje pripremili smo razgledanje zrakoplovne tehnike koja se koristi u našoj bazi. Između ostalog tu su i školski zrakoplov Pilatus PC 9, helikopteri Bell 206 B J, zrakoplovi ZLIN 242 L, Canadair CL-415, Air Tractori Fire Boss. Posjetitelji su također, u prilici vidjeti i naš muzej na otvorenom te zrakoplove, helikoptere, protuzrakoplovnu tehniku, koja se nekad koristila, rekao je bojnik Pleša.
Stvorivši veliki red, najveće zanimanje posjetitelji su pokazali za razgledanje protupožarnog zrakoplova Canadair CL 515, što ne čudi budući da je to medijski najeksponiraniji hrvatski zrakoplov. Posebno zanimanje mladi su pokazali i za stare avione tipa N-60 Galeb, MIG 21 UMD Mongol, J-20 Kraguj, Utva, helikopter Mi8, ali i za PZO raketne sustave zemlja-zrak SAM 6 Kub i SAM 2 Dvina. Također su izloženi PZO topovi 20/3 mm te poznato PZO vozilo Praga.
Piloti HRZ-a su u letačkom dijelu programa demonstrirali mogućnosti školskih zrakoplova ZLIN 242 L i Pilatusa PC-9M. Izuzetno lijepo vrijeme za ovo doba godine omogućilo je i da svjetski poznata akrobatska skupina HRZ-a Krila Oluje još jednom pokaže publici što sve mogu hrvatski piloti. Manifestacija Dan otvorenih vrata nastavlja se danas u 91. ZB Pleso u Zagrebu gdje će još biti izloženi borbeni avion MiG-21 i transportni avion An 32.