Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sakiću za ubojstvo majke 4 godine i 7 mjeseci zatvora

08.12.2011. 23:00
Sakiću za ubojstvo majke 4 godine i 7 mjeseci zatvora


– “Nisam nasilnik, duša mi je velika, želim normalan život. Želim da mi nitko ne visi nad vratom, djecu i obitelj, što prije” – citirajući mladićevo pismo, završila je obrazloženje presude, predsjednica Sudskog vijeća Enka Moković
Prigušeni jecaji i suze, pogledi koje je pognute glave upućivao svojoj baki koja je sjedila u publici i tijelo koje se nekontrolirano treslo. Bljedog lica i očiju ukočenih od straha – tako je izgledao 21-godišnji Dino Sakić nakon što mu je predsjednica Sudskog vijeća Enka Moković, pročitala presudu kojom se osuđuje na četiri godine i sedam mjeseci zatvora zbog ubojstva majke – 40-godišnje Divne Morić.
No, kako je ubojstvo počinio u vrijeme kušnje, odnosno provjeravanja, temeljem dvije ranije donesene pravomoćne presude, sud ih je bio obvezan opozvati, pa je mladić osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od pet godina i pet mjeseci u što mu je uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru zadarskog Istražnog centra od 8.ožujka ove godine.
Obrazlažući presudu, sutkinja Moković je pojasnila kako se mlađi punoljetnik Dino Sakić teretio da je počinio kazneno djelo teškog ubojstva jer je majku ubio iz koristoljublja, dok je obrana pak, tvrdila kako je počinio ubojstvo na mah.
– Sud je nakon provedene glavne rasprave zaključio i optuženika proglasio krivim za ubojstvo. U njegovom je slučaju primjenjeno opće kazneno pravo, ali je istovremeno primjenjen i institut sudskog ublažavanja kazne ispod minimuma i to prvenstveno jer je u trenutku počonjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri. Uz to izrečena mu je i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja- naglasila je sutkinja Moković.
U daljnjem obrazloženju presude, važući olakotne i otegotne okolnosti, sutkinja Moković je učinila svojevrstan presedan. Citirala je naime, samog optuženika koji je vrijeme provedeno u pritvoru “kratio” pišući joj pisma i analizirajući samog sebe,zločin kojeg je počinio, medije, pa i samu sutkinju.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA