Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vidaković: Sanader je 1995. od Kulterera uzeo omotnicu

08.12.2011. 23:00
Vidaković: Sanader je 1995. od Kulterera uzeo omotnicu


Wolfgang Kulterer žutu je kuvertu Ivi Sanaderu predao na parkiralištu ispred sjedišta ino-odjela Hypo banke u Klagenfurtu, tvrdi Drago Vidaković, koji je i sam pod istragom


Bivši direktor Hypo leasinga Hrvatska Drago Vidaković jučer je na suđenju Ivi Sanaderu posvjedočio da je 1995. godine vidio kako bivši premijer preuzima od Wolfganga Kulterera žutu kuvertu na parkiralištu ispred sjedišta inozemnog odjela Hypo banke u Klagenfurtu.
– Wolfgang Kulterer izašao je na stražnji izlaz zgrade na parking, Sanaderu mu se približio, pozdravili su se, uzeo je kovertu, udaljio se, sjeo u jeep mercedes g-puch u kojem je bila jedna crna gospođa korpulentne građe i odvezli su se, ispričao je Vidaković.
Kratak susret
Prema Vidakovićevom sjećanju, susret Sanadera i Kulterera dogodio se početkom 1995. godine. Bivši direktor Hypo leasinga u Hrvatskoj, koji je i inače sam pod istragom zbog gospodarskog kriminala u Hypo leasingu, došao je tom prilikom u banku na poslovni sastanak. Susretu Sanadera i Kulterera svjedočio je s udaljenosti od sedam ili osam metara, dok je pripremao dokumentaciju koju će ponijeti na sastanak.
– To je trajalo kratko. Pozdravili su se, Kulterer mu je predao žutu kuvertu formata A5 i razišli su se, kazao je Vidaković, dodavši da je Sanadera prepoznao jer je bio javna osoba.
U vrijeme kad se dogodio sastanak, Vidaković je još bio honorarni suradnik Hypo banke, ali kako sam tvrdi, bio je predodređen za direktora Hypo leasinga u Hrvatskoj. Surađivao je s inozemnim odjelom Hypa, koji je bio spojen s Hypo leasingom čiji je čelnik tad bio Gunther Striedinger. Wolfganga Kulterera i Gunthera Striedingera vozio je u Zagreb na pregovore oko kredita ili bih ih dočekivao na zagrebačkom aerodromu i prevozio do zgrade Ministarstva vanjskih poslova.
– S Kultererom i Striedingerom sam se viđao na dnevnoj bazi, Hypo je tad bio mala banka, a inozemni odjel je imao 10 ili 15 zaposlenih. Koliko se mogu sjetiti, bilo je sigurno četiri ili pet sastanaka u MVP-u na koje sam ih dovezao. Dočekivao sam ih nakon sastanka i obično bi otišli na ručak, pa onda na put za Austriju. Na jednom od tih ručkova u restoranu “AG Matoš” bio je i Ivo Sanader, ispričao je Vidaković.
Pričalo se
Prema sjećanju svjedoka, do posla Hypo banke i hrvatske Vlade došlo je na inicijativu Aloisa Mocka. Vidaković se, međutim, nije mogao jasno odrediti je li Mock posao inicirao kontaktom s hrvatskom politikom ili s Hypo bankom. Ipak se dobro sjeća da je tad praktički cijeli inozemni odjel pričao da će za taj kredit proviziju dobiti Ivo Sanader.
– Ne mogu imenovati osobu, ne sjećam se. Ali pričalo se, iako su to bile povjerljive informacije, inozemni odjel bio je jako mali, kazao je Vidaković odgovarajući na pitanja USKOK-ove tužiteljice Tamare Laptoš.
Pitanja Sanaderove obrane bila su usmjerena na diskreditaciju Drage Vidakovića. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pitao ga je o istrazi koja se vodi protiv njega i ostatka uprave Hypo leasinga, kao i blokadi njegove imovine u toj istrazi.
– Kad sam pročitao u novinama za ovu optužnicu, javio sam se USKOK-u iz inozemstva. Pobuda mi je bila da pomognem USKOK-u. Što se tiče istrage protiv mene, odvjetnik me je nazvao i rekao mi da se nešto pokreće, ali tad nisam znao što. Ne znam ni kad mi je imovina blokirana zbog te istrage, kazao je Vidaković.
Prodanović je prigovorio da je iskaz Drage Vidakovića u cijelosti neistinit, jer se svjedok puno bolje sjeća događaja od prije 17 godina, nego onih od prije par mjeseci, a k tome s odlično sjeća onog što tereti Sanadera.


 NEUGODNA PITANJA ZA SVJEDOKA




Dragu Vidakovića jučer je ispitivao i Ivo Sanader i to s prilično neugodnim pitanjima.
– Jeste li u jednom društvu nedavno rekli da ste svoj problem s Bajićem riješili? – pitao ga je Sanader.
– Ne bih rekao da sam to rekao. To nije točno, proces protiv mene je pokrenut i vidjet ćemo svi kako će biti riješen, kazao je Vidaković.
– Kad ste bili u Hrvatskoj prije nego ste se javili USKOK-u?
– Prije dva tjedna.
– Zašto se niste USKOK-u javili tad?, nastavio je Sanader.
– Zbog obveza posla, morao sam na put, objašnjavao je Vidaković koji je i na ovo svjedočenje došao iz Kalifornije u kojoj živi.
– Jeste li dali ovaj iskaz da “kupite” oprosnicu?
– Ne, s DORH-om nisam ništa dogovorio, rekao je Vidaković.


 NA SLOBODI I PRIJE UPISA JAMČEVINE?


Sudac istrage Krešimir Devčić jučer je napisao odluku kojom, u istrazi afere Fimi-media, ukida pritvor Ivi Sanaderu uz uvjet da položi jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, te uz sigurnosne mjere zabrane napuštanja boravišta i oduzimanja putovnice. Krajnji rok za puštanje Sanadera iz Remetinca je ponedjeljak 12. prosinca u sedam sati ujutro. Sanaderovi odvjetnici sudu će uputiti inicijativu kako bi se jamčevina što prije osigurala, odnosno kako bi Županijski sud što prije upisao zaloge na nekretnine Mirjane Sanader, Luke Bebića, Jerka Rošina i Marija Zubovića. Sudu se mora predati i 300 tisuća eura gotovine, no tehnički problem upisa zaloga na nekretnine puno je veći. Zato bi se moglo dogoditi da Ivo Sanader u ponedjeljak bude pušten iz pritvora, a da još ne bude dovršen postupak upisa zaloga na nekretnine koje su njegovi prijatelji i supruga ponudili kao jamstvo da neće pobjeći. Također, izvjesno je i da će Ivo Sanader biti pušten iz pritvora prije odluke izvanraspravnog vijeća na žalbe USKOK-a i obrane.