Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vozači “ne šljive” pješake

08.12.2011. 23:00
Vozači “ne šljive” pješake


Većina ih je kažnjena zbog nepropuštanja pješaka preko pješačkog prijelaza, a bilo je i drugih prekršaja. Šest pješaka platilo je novčanu kaznu
Tijekom preventivno-represivne akcije “Pješak” koja je provedena na zadarskim prometnicama jučer od 8 do 13 sati, poduzeto je ukupno 47 mjera od čega 33 prema vozačima i 14 prema pješacima.
Kako doznajemo od glasnogovornika PU zadarske Elisa Žodana, osam je pješaka dobilo pismeno upozorenje zbog prekršaja, a mahom je bila riječ o prelaženju ceste mimo pješačkog prijelaza. Šest pješaka platilo je novčanu kaznu, a osim prelaženja mimo pješačkog prijelaza, zabilježeno je i jedno prelaženje ceste za trajanja crvenog svjetla na semaforu. 
Što se tiče vozača, većina ih je kažnjena zbog nepropuštanja pješaka preko pješačkog prijelaza, a bilo je i drugih prekršaja.
U akciji je sudjelovalo šest motorista te jedna autoophodnja Postaje prometne policije Zadar koji su bili raspoređeni na šest punktova – Liburnska obala (pokraj mosta), Obala Kralja Tomislava (pokraj Pegle), Foša, Branimirova obala (pokraj Ljepotice), Ulica Stjepana Radića te križanje ulica Vlatka Mačeka i Ante Starčevića u blizini Autobusnog kolodvora.
– Najvažniji cilj akcije “Pješak” nije bio represija. Akcija nije provedena ni iznenada, niti tajno. Najavljena je u medijima, tako da su i vozači i pješaci mogli unaprijed znati da će djelatnici Postaje prometne policije Zadar tijekom jutra “dežurati” po gradu. Akcija je bila preventivne i edukativne prirode, čime se misli na podizanje razine prometne kulture. Vozače smo ovim pozvali na povećan oprez i uvažavanje pješaka u prometu, a pješake na korištenje za njih namijenjenih površina, rekao je Elis Žodan.
Djelatnici Postaje prometne policije Zadar u sklopu akcije “Pješak” dijelili su i reflektirajuće prsluke s logom policije te su pješake, osobito roditelje školaraca, upozoravali na pravilno ponašanje u prometu noći. Tako su ih, kada je riječ o prometnicama bez nogostupa, podsjetili na obvezu kretanja prometnom trakom ususret smjeru prometa te na potrebu nošenje reflektirajućih detalja na odjeći, obući i/ili torbama.


 U 11 MJESECI STRADALO 67 PJEŠAKA, JEDAN SMRTNO


Najteže prometne nesreće s najtežim posljedicama su prema statističkim podacima PU zadarske upravo prometne nesreće naletom motornog vozila na pješake.
Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan informirao nas je da se u prvih 11 mjeseci ove godine u zoni odgovornosti PU zadarske dogodila 61 prometna nesreća “naletom na pješaka”. U tim nesrećama stradalo je ukupno 67 pješaka, od čega jedna osoba smrtno, 19 pješaka zadobilo je teške i 47 lakše tjelesne ozljede. Prometnim nesrećama u kojima stradavaju pješaci najčešće kumuju brzina, nepropisna vožnja unatrag te nepropisno okretanje kada su vozači u pitanju. Kada je riječ o pješacima, greške koje ih ponekad koštaju i života, jesu nepropisno prelaženje kolničkih traka izvan pješačkih prijelaza te kretanje kolnicima noću bez reflektirajućih dijelova odjeće.