Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadar – Marseille dvaput tjedno već od ožujka

08.12.2011. 23:00
Zadar – Marseille dvaput tjedno već od ožujka


Nakon dugogodišnje “suše” u vezama s Francuskom u 2012. godini Zadar će imati zrakoplovne veze i s Parizom i Marseilleom


Najveća europska niskotarifna aviokompanija Ryanair, jučer je objavila novu liniju iz Zadra. Riječ je o 11. liniji iz zadarske Zračne luke, koja će povezati Zadar i Marseille, i to dvaputa tjedno, počevši već od 26. ožujka 2012. U prodaju je ovom prigodom pušteno milijun karata po cijeni od 9.99 eura za putovanja diljem Europe u siječnju i veljači. Ove karte su dostupne za rezervaciju do četvrtka, 15. prosinca 2011. do ponoći. Rasprodaja ovih karata počinje u petak, 9. prosinca, na www.ryanair.com.
– Oduševljeni smo pokretanjem još jedne niskotarifne linije za Zadar. To će ojačati hrvatski turizam, navodi Melissa Corrigan iz Ryanaira.
Svjedoci smo da je Ryanair od kraja ove sezone letenja (krajem listopada) zadržao prethodnih devet linija te konstantno uvodi nove. Nakon nove linije za Njemačku – Karlsruhe, potom Dansku, na red je došla i linija za Marseille. Zadar već dugo godina, otkad je nekadašnji Klub Mediterane zamro, nije imala kvalitetne veze s Francuskom, koje su tada držali čarteri. Francuska je, osim što je najveća receptivna turistička sila svijeta, i snažna emitivna turistička nacija, kod koje je naročito dobar odziv imala naša parola – Mediteran kakav je nekad bio. Francusko veliko tržište iziskuje gotovo 10 do 12 sati vožnje od Zadra, bez obzira u kojem pravcu krenuli. Sada već znamo da će Zračna luka Zadar imati vezu s Parizom (Croatia Airlines) te Marseilleom.
Valja kazati da se nakon neprikosnoveno najmoćnije francuske oblasti oko samog Pariza Marseille kao drugo po snazi područje nameće kao jako dobar partner. Marseille je sjedište pokrajine Južne Alpe-Azurna obala – Provansa, odnosno jedne od turistički najatraktivnijih regija na svijetu, što i povratno može imati značenje za Zadar.
U turističkom pogledu uzlet avionaleta prema Zadru smanjuje rizike vezanosti turističkog uspjeha za ograničen broj cestom dostupnih zemalja. Zadar već sada računa na vrlo snažne veze sa Skandinavijom, Britanijom i Irskom, Francuskom, čitavim nizom njemačkih pokrajina, od cestovno relativno dohvatljive Bavarske do udaljenijih tu je i Švicarska (Zürich), a postoje očekivanja pa i najave da sve neće stati na ovih do sada poznatih dvadesetak linija.