Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar razvija sportsku kinologiju

26.06.2011. 22:00
Zadar razvija  sportsku kinologiju


Zadovoljni smo pokazanim znanjem polaznika, osim kod njih nekoliko koji su bili uzbuđeni nastupom pred sucem te su prenijeli nemir na pse, kaže Perović


Kinološko društvo  Dalmatinski pas iz Zadra organiziralo je u petak i subotu  ispite na kojem su polaznici  tečaja za poslušnost pasa pokazali što se naučili, kao i ispit  za članove kluba koji žele postati voditelji tečaja i markiranti.
– Nakon dvomjesečnog  tečaja za poslušnost polaganju  ispita pristupilo je 11 vlasnika  pasa sa psima i svi su uspješno  položili. Desetero vlasnika pasa polagalo je MP-8 ispit, odnosno ispit socijalizacije, dok  je jedan polagao MP-A ispit,  odnosno napredniju inačicu  gdje pas ide uz vodiča i izvršava  naredbe bez povoca, rekao je  Niko Perović, licencirani voditelj tečaja i markirant koji u  sklopu Kinološkog društva  Dalmatinski pas iz Zadra vodi  tečajeve socijalizacije.
Perović je rekao da je sudac  Zdravko Kliček savjetovao polaznike kako da što bolje rade  sa svojim psima te im je pokazao što još mogu poboljšati u  radu s njima.
– Zadovoljni smo pokazanim  znanjem polaznika, osim kod  njih nekoliko koji su bili uzbuđeni nastupom pred sucem  te su prenijeli nemir na pse pa  nisu mogli pokazati koliko  znaju, rekao je Perović. Dodao  je da su u Kinološkom društvu  Dalmatinski pas zadovoljni  pokazanim jer se ostvaruje  njihov plan da se u Zadru razvije sportska kinologija. Svaki  tečaj pohađa sve više ljudi i  svaki put velik broj polaznika  pokazuje interes za daljnjim  stupnjem učenja. Zahvalio je  sponzorima Hill’s breders clubu i Happy dogu koji su sponzorirali tri najbolja rezultata  na završnom ispitu, a to su:  Petra Antunac i pudla Tin,  Krešimir Čirjak s pit bullom  Samsonom te Davorka Bosotina s patuljastim šnaucerom  Herom.
U subotu su završne ispite su  imali polaznici za voditelja  tečaja i markiranta pa je Kinološko društvo dalmatinski  pas dobilo šest novih voditelja  tečaja i markiranata.
– Ovo je potvrda našeg  društva i dokaz da radimo u  željenom smjeru, a to je podignuti razinu sportske kinologije te učiniti Zadar velikim  kinološkim središtem. Ipak, za  ovo nam je potreban veći teren, kako bismo mogli kvalitetnije raditi, zaključio je Perović. Istaknuo je da s novim  tečajem kreću u rujnu i da već  vlada velik interes.
 


Obvezni tečajevi za bull pasmine




– Žao mi je što se na tečajeve javilo malo vlasnika bull pasmina, koje  spadaju u opasne pasmine i zakonski su obavezni pohađati tečajeve  socijalizacije, kaže Perović.