Zadar razvija sportsku kinologiju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
psi_4
Barto, Nera i Bela s vlasnicima - najbolji na osnovnom ispitu socijalizacije

Nakon dvomjesečnog tečaja zadarsko Kinološko društvo "Dalmatinski pas" na prostoru bivše vojarne na Bokanjcu organiziralo je ispit poslušnosti za pse u Zadru.

Na ispit poslušnosti, kako pojašnjava Niko Perović, licencirani voditelj tečaja i markirant Kinološkog društva "Dalmatinski pas", izišlo je 28 polaznika tečaja i svi su ga položili.

- Nakon dvomjesečnog tečaja za poslušnost polaganju ispita pristupilo je 28 vlasnika pasa sa psima i svi su uspješno položili. Sedamnaestero vlasnika pasa polagalo je NP-S ispit, odnosno ispit socijalizacije, dok je jedanaest polagalo NP-A ispit, odnosno napredniju inačicu gdje pas hoda uz vodiča i izvršava naredbe bez povoca, kaže Niko Perović, dodajući da se tečajevi za poslušnost pasa održavaju u Zadru već tri godine, i to dva puta godišnje, a odaziv Zadrana je sve veći.

Ovoga puta, kako ističe Perović, u Zadru smo imali najbrojniji ispit u Hrvatskoj. Ispit je organiziran u skladu s pravilnikom športske radne kinologije po nacionalnom programu socijalizacije, a svi sudionici koji su prošli ispit za nagradu su dobili diplome i medalje.

Znanje polaznika provjeravao je renomirani kinološki sudac Zdravko Kliček iz Križevaca. Kliček je predsjednik Povjerenstva za športsku kinologiju i izbornik reprezentacije športske i radne kinologije te predsjednik Zajednice udruga uzgajivača njemačkih ovčara.

- Kliček je bio jako zadovoljan onim što je vidio u Zadru. Imali smo najmasovniji ispit u Hrvatskoj i svi ispitanici su ga prošli. To ide u prilog podizanju sportske kinologije u Zadru, što je Kliček pohvalio. Nakon suđenja ispitanicima je dao korisne savjete i smjernice za rad kao i organizaciju tečaja, govori Perović, dodajući da će Kinološko društvo "Dalmatinski pas" na proljeće organizirati novi tečaj poslušnosti, koji traje dva mjeseca, a održava se dva puta tjedno.

Prema riječima Nike Perovića, sve je više zainteresiranih za tečaj poslušnosti, što znači da se ostvaruje plan Kinološkog društva Dalmatinski pas o razvoju sportske kinologije u Zadru.

- Paralelno s brojem polaznika, raste broj i voditelja tečajeva. Imamo sedam novih voditelja, koji stažiraju. Za daljnji razvoj sportske kinologije potreban nam je veći teren za rad, oko 8 tisuća metara četvornih, što ćemo, vjerujem, uspjeti dobiti, zaključuje Perović.

 NAJBOLJI POLAZNICI TEČAJA
Na osnovnom ispitu socijalizacije prvo mjesto pripalo je Ediju Rudiću sa psom Bartom. Druga je bila Marija Plenković s Nerom, a treći Ante Gaćina s Belom. Najbolja na naprednijem tečaju bila je Anamarija Kukić sa psom Vilibaldom. Drugo mjesto pripalo je Hrvoju Brezoviću i njegovoj Lini, a treće Gorani Bulović s Valijem.

Najbolji polaznici nagrađeni su hranom za pse, koju je sponzorirala trgovina Exotic.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno