Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zašto odabrati Francusku?

08.12.2011. 23:00
Zašto odabrati Francusku?


Zašto odabrati Francusku? Zbog kvalitete njezinog sustava obrazovanja, zbog međunarodne otvorenosti, zbog financijski pristupačnijeg studiranja, zbog kulture življenja – kazala je Bas
Zbog čega studirati u Francuskoj nastojala je zadarskim studentima u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer popodne objasniti Jasna Bas iz Francuskog instituta u Zagrebu, savjetnica francuskog izaslanika za jezična i kulturna pitanja.
– Zašto odabrati Francusku? Zbog kvalitete njezinog sustava obrazovanja, zbog međunarodne otvorenosti, zbog financijski pristupačnijeg studiranja, zbog kulture življenja – nizala je Bas. Naime, za razliku od anglo-saksonskih zemalja, u Francuskoj se na studiju plaćaju samo troškovi upisnine koji su jednaki za sve studente i iznose od 150 do 300 eura. Također, povlastice su jednake za sve, i za strane i za francuske studente, kazala je Bas, pojašnjavajući pritom i francuski sustav visokog školstva koje je specifično organiziran pa tako uz sveučilišta, u toj zemlji postoje još visoke škole ali i specijalizirane škole. Ipak, razlika kada se jednom studij privede kraju nema, pa su tako diplome studenta koji završe francusku visoku školu priznate na nivou Master, odnosno za pet godina završenog studija.
Jasna Bas je na zadarsko sveučilište pristigla u sklopu prezentacije Campus Francea koji je nedavno otvorio i svoj ogranak u Hrvatskoj – Espace Campus France Zagreb, a čiji cilj je pružanje informacija studentima vezano za studij u Francuskoj:
-Tu se mogu dobiti informacije o mogućim uvjetima studiranja i stručnog usavršavanja, kako se upisati, dobiti informacije o stipendijama, pojasnila je Bas.
Studenti im se mogu obratiti dolaskom u prostorije predstavništva ali i slanjem E-maila pa je tako Bas studentima je pružila i kontakte putem kojih se mogu javiti i potražiti sve željene informacije. Također, oni koji se prije toga požele informirati samostalno, osim slanja E-maila prethodno mogu navratiti i na njihovu internet stranicu www.campusfrance.org, ili pak na odjeljak namijenjen hrvatskim studentima http://www.croatie.campusfrance.org.