Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Zeleni krovovi” uskoro i u Zadru

08.12.2011. 23:00
“Zeleni krovovi” uskoro i u Zadru


Udruga Eko Zadar večeras u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice organizira predavanje na temu “Zeleni krovovi”. Predavanje je uvertira u anketu koju će djelatnice udruge Eko Zadar provesti od 12. do 17. prosinca u suradnji s MO Brodarica sa zainteresiranim predstavnicima zgrada u gradskim predjelima Maraska i Solidarnost.
Pojam “zeleni krovovi” u svijetu je već dugo vremena poznat. S bujnom vegetacijom na krovovima zgrada i kuća mogu se pohvaliti gradovi poput Melbournea, Stuttgarta, Züricha, New Yorka, San Francisca i drugih, a u Kopenhagenu i Torontu je politika zelenih krovova već uvrštena u zakon.
Definicija zelenih krovova je mnogo, jedna od njih glasi: Zeleni krovovi su površine koje su potpuno ili djelomično pokrivene zelenilom (vegetacijom), od samog krova odijeljene membranom (zaštitnim slojem). Biljke koje rastu u pitarima svih veličina se obično ne smatraju zelenim krovovima, ali to je područje debate.
Udruga Eko Zadar želi započeti pilot projekt u gradu Zadru te educirati stanare kako na svojim krovovima stvoriti male zelene oaze. Za početak bi se koncentrirali samo na ranije spomenute gradske predjele, a kasnije, ovisno o uspjehu, u projekt bi se uključile i ostale četvrti.
Na krovovima se mogu saditi razne kulture, a na stanarima je da odluče žele li se upustiti u instalaciju cjelokupnog sistema zelenog krova ili žele li sebi omogućiti jeftiniju varijantu sadnje različitih kultura u pitarima različitih dimenzija.
Brojne su prednosti zelenih krovova naspram običnih crnih ploča koje čine krovove brojnih zgrada; zeleni krovovi mogu biti zamjena za dvorišta i vrtove, oni čine dobru toplinsku izolaciju, proizvode kisik u gradovima prepunim smoga. Zeleni krovovi ublažavaju pitanje ubrzane i neobuzdane betonizacije gradova, ublažavaju stres te pružaju estetski užitak u ljepotama prirode.
Predavanje “Zeleni krovovi” održat će permakulturist Bruno Motik ZMAG, a uvodničarke su Ines Uroševići i Atana Grbić.