Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Znanost Jovanoviću, poljoprivreda Jakovini

08.12.2011. 23:00
Znanost Jovanoviću, poljoprivreda Jakovini


Još je otvoren i resor pravosuđa na čijem će čelu najvjerojatnije biti Josip Leko, a ne Ingrid Antičević-Marinović, koja je također bila u kombinacijama. Izvjesno je da bi u tom slučaju novi predsjednik Sabora bio SDP-ovac Boris Šprem


Jedna od nepoznanica je razriješena – Željko Jovanović bit će ministar znanosti, obrazovanja i sporta u vladi Zorana Milanovića. Time će dodatno ojačati riječki lobi (u 8. jedinici koalicija je i osvojila najviše mandata), budući da se Jovanović pridružuje kolegama Slavku Liniću i Zlatku Komadini, koji također putuju u Zagreb, a koji će voditi financije, odnosno promet, more i infrastrukturu.
Mjesto na čelu Ministarstva znanosti ostalo je posljednje otvoreno u SDP-ovim kadrovskim kombinacijama, i do jučer se nije znalo tko će voditi resor prosvjete jer su u kombinaciji bili i bivši ministar Gvozden Flego, i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Neven Budak, kao i Jovanovićeva kolegica iz Rijeke, Romana Jerković.
Vrdoljaku graditeljstvo
Na kraju se mandatar odlučio za svog bliskog suradnika, doc. dr. Željka Jovanovića, koji je već prije nekoliko dana izjavio da će prioritet nove vlade biti dovršetak gradnje sveučilišne bolnice u Rijeci, čime je dao naznaku svog interesa za ponuđeni resor. Jovanović je također zadnjih dana u medijima često nastupao na temu osnivanja novog središnjeg državnog ureda za sport, kojega bi trebali voditi baš sportaši i olimpijci.
Ministar poljoprivrede u Vladi Kukuriku koalicije bit će Tihomir Jakovina, diplomirani inženjer agronomije, načelnik Općine Bukovlje i šef SDP-ove Županijske organizacije u Brodsko-posavskoj županiji. Jakovina je rođen 1967. godine i spada u mlađe kadrove SDP-a, a prije izbora dio medija stavio ga je među one na koje posebno računa predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Jakovina je sudionik Domovinskog rata od rujna 1991. do lipnja 1993. godine. Na parlamentarnim izborima prošle nedjelje izabran je u Sabor kao šesti na listi Kukurikuku koalicije u petoj izbornoj jedinici (Požeška, Brodska i Vukovarska županija). Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Brodsko posavske županije postao je 11. travnja 2010. godine.
Resor poljoprivrede bio je onaj u kojem je predsjednik HNS-a Radimir Čačić vidio svog štićenika Ivana Vrdoljaka, ali Milanović ovdje nije želio popustiti, kako zbog činjenice da je poljoprivreda izuzetno važan resor tako vjerojatno i zbog želje da priliku dobije netko od novih mlađih SDP-ovaca. Kako se neslužbeno može doznati, Čačić traži da se u resor gospodarstva, kojem je on na čelu, iz resora poljoprivrede prebaci briga o prehrambenoj i drvnoj industriji. Vrdoljak će postati ministar graditeljstva. Navodno su u HNS-u nezadovoljni i činjenicom da će Čačić kao ministar gospodarstva ostati bez mogućnosti da vodi poduzetništvo koje će najvjerojatnije postati novi samostalan resor, na čijem će čelu biti SDP-ovac Gordan Maras.
Ostvareni omjer
HNS se jučer oglasio priopćenjem u kojem kaže da je u “sporazumu koalicijskih partnera koji je potpisan prije izbora određen omjer kandidata od 1:4,6 (HNS:SDP)”, te da su “izborni rezultati pokazali da je ostvareni omjer 1:4,35 (HNS 14 zastupnika, SDP 61 zastupnik)”.
– Takav omjer primijenjen je na sastav nove hrvatske Vlade, a bit će primijenjen i na završni obračun udjela stranaka u troškovima kampanje. U skladu s navedenim omjerima, vođeni su i razgovori o broju ministarskih mjesta koja pripadaju pojedinoj stranci koalicije. Razgovori su protekli u prijateljskom i kolegijalnom tonu, na temelju unaprijed definiranih omjera, između partnera koji u potpunosti razumiju odgovornost koju su dobili, piše u priopćenju HNS-a.
Otvoren je još resor pravosuđa na čijem će čelu ipak najvjerojatnije biti SDP-ovac Josip Leko. On će danas obaviti razgovor s predsjednikom stranke nakon čega će biti donesena konačna odluka. Ako Leko bude ministar pravosuđa, gotovo je sigurno da će novi predsjednik Sabora biti zagrebački SDP-ovac i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem, a ministricom tako ne bi postala Ingrid Antičević-Marinović, koja je ovu funkciju već obnašala u Račanovoj vladi.


 SDP NE DA HRELJI MJESTO POTPREDSJEDNIKA SABORA




Objašnjenja predsjednika HSU Silvana Hrelje, jednog od četiri lidera Kukuriku koalicije, da ponuđenu ministarsku dužnost nije prihvatio zbog narušenog zdravlja, vrlo je loše odjeknula u SDP-u.
– I među našim koji će ući u vladu ima ljudi s povišenim tlakom i šećerom u krvi. Ali, moramo preuzeti odgovornost koju su nam u nedjelju dodijelili birači, naglašava visoki SDP-ov dužnosnik. U najjačoj stranci pobjedničke koalicije iz medija su doznali da se Hrelja “grebe za mjesto potpredsjednika Sabora”, ali tu mu, čini se, ne žele izaći u susret.
– Pa i dužnost potpredsjednika Sabora vrlo je zahtjevna i traži zdravog čovjeka. Uostalom, HSU ima samo tri zastupnika i kako da onda Hrelja bude potpredsjednik Sabora. Morat će se na kraju zadovoljiti vođenjem nekog parlamentarnog odbora. Više od toga nije realno, zaključuje izvor iz SDP-a. (D. C.)