Vrsaljko, Dokoza, Odžaković i Vučemilović imali šampionska vina

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Crno vino syrah Nadinjanina i benkovačkog dogradonačelnika Svemira Vrsaljka proglašeno je šampionskim na 5. degustaciji mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2013. koja je održana u Nadinu u subotu u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Nadin. Uz šampiona Vrsaljka, razloga za slavlje imali su Jure Dokoza iz Radovina s šampionskim chardonaom u kategroiji bijelih vina, OPG Milana Odžakovića iz Nadina s šampionskom plavinom i Stjepan Vučemilović iz Dikla s šampionskom maraštinom.

U pobjednike ovogodišnjeg Nadina upisali su se i Marijan Vrsaljko iz Nadina s najboljim voćnim vinom i još jednom Stjepan Vučemilović iz Dikla s najboljim roseom.

- Osjećam se super. Ovo je prvi put da sam ovdje u Nadinu i potrudio sam se donijeti dobro vino. Znao sam da ima potencijal, očekivao sam neku nagradu i mislim da ću dogodine isto imati dobro vino, rekao je šampion bijelih vina Jure Dokoza.

Ove godine u Nadin je na ocjenjivanje stiglo osamdeset i šest vina - četrdeset devet crnih, trideset i jedno bijelo, pet rosea i jedno voćno vino. Organizatori, struka i javni sektor jednoglasni su u stavu kako vina Zadarske županije iz godine u godine napreduju svojom kvalitetom, a kako je Nadin predvodnik tog pozitivnog trenda. Kao i uvijek do sada vinogradarske - vinske manifestacije ovog tipa dale su ocjenu dosadašnjeg rada, ukazale na trendove za budućnost i najavile neke nove poteze.

- Prezadovoljni smo s brojem uzoraka koji je ove godine bio rekordan. To nam je pokazatelj da iz godine u godinu rastemo. Struka je zaključila da su vina bolje kvalitete u odnosu na prošlu godinu, pogotovo kada je riječ o bijelim vinima. Znači da su ljudi usvojili nove tehnologije, kaže predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin Tomislav Glavić.

Pročelnik Ureda za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić najavio je izradu virtualnih vinogradarskih cesta i web aplikacija za vinare čime bi se ravnokotarski vinari približili današnjim visoko informatiziranim turistima.

- Nadin je najbolji pokazatelj u kojem smjeru ide Zadarska županija u segmentu vinarstva i vinogradarstva. Ovdje je srce proizvodnje vina na našem području, gro proizvođača i kvaliteta je daleko najveća. Možemo biti zadovoljni kako se razvija proizvodnja vina i u drugim dijelovima Zadarske županije. Jedino čime ne možemo biti zadovoljni jest povezanost između naših vinara i ugostitelja, zaključio je Segarić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno