PLAN ZA SPAS OTOKA Mladim obiteljima 700 kuna mjesečno

Slika korisnika admin
Ante VIDOVIĆ

Gotovo 100 eura mjesečno primit će obitelj koja želi živjeti na području Općine Preko i koja za obnovu kuće ili stana želi podići stambeni kredit.

Ovaj nevjerojatan podatak usrećit će sve obitelji koje žele ostati živjeti na otoku ili se namjeravaju doseliti tamo, jer stavka od čak 700 kuna svakog mjeseca na računu nešto je o čemu u mnogim općinama mogu samo sanjati.

E, upravo je to nešto čega se dosjetio načelnik Preka, Ante Jerolimov, i što je u praksi dalo izvrsne rezultate jer uz ovakvu donaciju općine, malo bi se tko premišljao oko podizanja kredita.

Općina Preko je, naime, ovih dana objavila natječaj za dodjelu stipendija svojim studentima i one su jedan od glavnih vidova pomoći njenim mještanima.

Općina tako za studente svake godine izdvaja 240.000 kuna, a kako nam kaže Jerolimov, to će se obavezno i nastaviti jer žele mladu populaciju zadržati na otoku. Stoga ne žale sredstava koja će dati za ovaj naraštaj, smatrajući kako će i studenti i općina od toga imati koristi.

Preko je zapravo jedna od rijetkih općina koje iz svog budžeta mogu izdvojiti izdašna sredstva za svoje mještane, i to ne samo studente i one koji žele podići stambene kredite.

Teško je, naravno, zaustaviti iseljavanje jer na otoku posla jedva da ima, ali barem na ovim otocima bliže gradu koji, poput Ugljana, imaju odličnu povezanost sa kopnom, može se poduzeti niz akcija koje će spriječiti ili smanjiti odljev stanovništva.

Upravo je krenuo natječaj za stipendije za koje će, dakle, općina i ove godine izdvojiti 240.000 kuna. Tu su i već spomenuti krediti, a evo što načelnik Jerolimov o njima kaže:

- Za mlade obitelji koje odluče stanovati u općini Preko najmanje deset godina i podignu u Poslovnoj banci kredit za obnovu kuće ili stana u iznosu od najmanje 25.000 eura, Općina ih financira pet godina sa 700 kuna mjesečno. Ovaj projekt traje već osam godina i zadovoljni smo njegovim rezultatima, stoga ga nastavljamo. Ljudima koji su odlučili ostati na otoku ova sredstva jako puno pomažu, pogotovo ako imaju novorođenčad za koju također dajemo sredstva ili studente kojima dajemo stipendije. Tako mlade obitelji mogu dobiti i novac za kredit, ali i naknade za svu svoju djecu - kaže Jerolimov.

A naknade izgledaju ovako: za prvo dijete dobije se 3.000 kuna, za drugo 5.000 i za treće 7.000 kuna. To znači da obitelj s troje djece za opremu svojeg novorođenčeta dobije čak 15.000 kuna.

Jerolimov stoga na kraju kaže kako bi bilo lijepo kada bi se i Vlada povela njihovim primjerom i pomogla ljudima koji žele ostati na otoku ili čak doseliti ovdje, umjesto što su im usta samo puna planova za spas otoka.

- Ovo je mali korak, ali nas je praksa uvjerila da otočkim obiteljima puno znači jer je, kao što svi znamo, život ovdje puno skuplji. Volio bih zato da i vlast povede malo više računa o bodulima i pomogne i nama otočkim općinama u sprječavanju odlaska stanovništva - poručuje Jerolimov.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno