Blagoslov replike bibinjske svetinje

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Blagoslov don Rolanda Jelića

Veliki događaj za Bibinje. U crkvi svetog Roka u Staron selu u nedjelju navečer održan je svečani obred blagoslova replike istoimene crkve iz 16. stoljeća. Riječ je o vrijednom umjetničkom djelu samoukog umjetnika Mate Delije.

- Bog neke pojedince obdari određenim talentima. Vrijednom i radišnom Mati je dao umjetnički talent, ljubav, strpljenje i preciznost za rad s kamenom, vjerujem za prvu u nizu raznih replika. Izradio je fascinantnu repliku crkve koja je bibinjska svetinja, ponos i dika, kazao je s oltara nakon obreda blagoslova nadbiskupski tajnik don Roland Jelić, bivši župnik Bibinja, dodajući kako je Mate fascinantnu repliku crkve izgradio sam pod okriljem svog doma i u svom trošku.

- Da smo to znali, župnik don Zdenko Milić i ja bi za ovu prelijepu i vrijednu rukotvorinu darovali barem ova dva zvona na preslici, što u šali što u zbilji, rekao je don Roland izazvavši oduševljeni pljesak nazočnih u crkvi.

Ovom 38-godišnjem tokaru iz Bibinja kojem je posljednjih osam godina osnovno životno zanimanje kamenoklesarstvo, koje mu itekako ide od ruke, trebalo je 14 mjeseci, oko 2.000 radnih sati da izradi i u cijelinu poveže oko 1.050 komada filigranski precizno obrađenog kamena i točno 844 ciglenih kupa koje ukrašava prekrasana preslica-zvonik s dva zvona.

- Fotografirao sam izvana i iznutra crkvu i krenuo. S ljubavlju, dišpetom, vjerom, molitvom i velikom podrškom i razumijevanjem obitelji izrađivao sam i lijepio minijaturne kamene blokove, tri oltara, kipove sv. Roka, Gospe Lurdske, Srca Isusova, sv. Josipa i sv. Ante, škropionice, klupu, lustere, unutrašnje malo zvono, hor sa stepenicama, vrata, okna, ciglene kupe, zvonik s dva zvona, govori ponosni Delija.

Rezultat tog strpljivog rada replike crkve duge nešto manje od metra, visoke oko 60 centimetara i teške pedesetak kilograma koja je od nedjelje postala atrakcija i izazvala oduševljenje svih koji su je s pažnjom i poštovanjem razgledavali i fotografirali.

- Još od ljeta, dok replika crkve nije bila ni gotova, dobivam nevjerojatne novčane ponude za prodaju. Međutim, obitelj i ja bi voljeli da ostane u mom Bibinju, dostupna javnosti. Živim u vjeri da će Općina Bibinje pokazati svoj interes, poručio je Mate Delija koji je za ovu, mogli bismo reći, neprocjenjivu repliku crkve sv. Roka uložio 15 tisuća kuna i 14 mjeseci predanog rada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno