Zorica: Moj je branjenik običan bijednik koji se tog dana uputio na Zrće u provod

Slika korisnika admin
Zvonimir Kasumović po prijašnjoj je presudi bio osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina

Završnim govorima tužiteljstva i obrane jučer je dovršen dokazni postupak protiv 32-godišnjeg Riječanina Zvonimira Kasumovića kojem Općinsko državno odvjetništvo, zastupano po Igoru Vuliću, na teret stavlja neovlašteni promet drogama prije dvije godine na Zrću.

- Provedenim dokazima, rekonstrukcijom i vještačenjima ni u čemu nisu izmijenjene okolnosti, niti je dokazano da nije istina ono što su trojica policajaca iskazivala. Stoga ostajem pri optužnici i predlažem sudu da okrivljenika proglasi krivim i osudi za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, kazao je Vulić osvrnuvši se potom na naputke Županijskog suda u Zadru koji je, kao drugostupanjski sud, uvažio žalbu optuženog na prvotnu mu nepravomoćnu presudu kojom je bio osuđen na tri godine zatvora.

Iščezao DNA

- Naravno, nakon ovoliko vremena na kutiji cigareta u kojoj je bila opojna droga nisu pronađeni tragovi DNA okrivljenika jer oni s vremenom iščezavaju. Zapisnik o očevidu na koji ukazuje Županijski sud nije sačinjen jer policijski službenici Odjela za kriminalitet droga sa sobom nemaju ekipu za očevid, a smatrali su i da je dovoljno njihovo zapažanje. Odgovor na zamjerku suda kako nema logike da netko odloži drogu pa krene u provjeru terena prije prodaje dali su policijski službenici koji iz iskustva navode da je takvo ponašanje uobičajeno za trgovce drogama, istaknuo je Vulić dodajući kako se ne slaže sa zaključkom Županijskog suda da je kazna previsoka te usporedbom sa stranim državljanima uhićenim za isto kazneno djelo i s istim količinama droge, jer da se nagodbe za uvjetne osude s njima dogovaraju samo ako nisu ranije osuđivani.

- Mi ne sudimo za količinu, već za djelo. Ovaj okrivljenik je recidivist koji je bio osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. Njegov iskaz u suglasnosti je s iskazom svjedoka, a svjedok je njegov prijatelj iz istog miljea koji je na rekonstrukciju doveden iz zatvora, rekao je među ostalim Vulić nakon čega se Kasumovićev odvjetnik Branimir Zorica referirao na njegove riječi kazavši kako je njegov branjenik punih 520 dana u istražnom zatvoru što je polovina ranije mu izrečene kazne i da je zapravo običan bijednik koji se sa nekoliko stotina kuna tog dana uputio na Zrće kako bi se malo proveo. Podsjetio je i na dokaze iz spisa među kojima zapisnik koji je sačinio policajac koji je Kasumovića pretresao kad se u Rijeci ukrcavao na katamaran za Pag. Istaknuo je kako je i tu proceduru prošao zbog krimena ranije osude koju je odležao te spomenuo i neugodan kolonoskopski pregled jer su zadarski policajci posumnjali da drogu skriva u analnom otvoru. A na taj pregled i sam se Kasumović požalio kad je jučer nadopunjavao svoju obranu.

Neugodna kolonoskopija

- Morao sam sve skinuti sa sebe, a onda mi je policajac naredio da čučnem. Ajme koja neugoda. Onda mi je rekao da izvadim to što viri. Tvrdio sam da nemam ništa, ali mi nije vjerovao pa su me poslali na liječnički pregled kojim ništa nije pronađeno. Ipak zatvorili su me, rekao je Kasumović dodajući kako je očito kriv jer je krenuo zabaviti se, a to ne bi smio jer je odmah sumnjiv, budući da je već robijao. Napomenuo je kako je nakon izlaska iz zatvora upisao školu i započeo miran, novi život. Njegov odvjetnik sudu je ukazao na činjenicu da nema nikakvog dokaza da je droga u odbačenoj kutiji cigareta vlasništvo njegova branjenika, a podsjetio je i da je jedan od policajaca kazao kako su oni provodili akciju po dojavi da iz Rijeke dolazi osoba s drogom, a onda je naveo i činjenicu da automobil kojim se njegov klijent dovezao do mjesta gdje je uhićen nije njegov već njegova prijatelja. Napomenuo je i kako je u blizini bilo i drugih automobila pa je postavio pitanje temeljem čega su policajci zaključili da droga pripada njegovu klijentu.

- Policajci su kazali da su ga vidjeli kad je odbacio kutiju, a utvrđeno je da su bili udaljeni oko 20 metara. Bio je mrak pa je jasno kako je to nemoguće prostim okom, naglasio je Zorica spočitavajući tužitelju Vuliću cijeli njegov završni govor.

- Čovjeku nakon ovakva završnog govora tužitelja dođe pomisao kako je suvišna uloga branitelja i suda te da je sasvim dovoljno imati iskaz policajaca kakav god da on bio, a očito je i presudu mogla donijeti policija, rekao je Zorica.

Sudac Ante Bačić presudu Kasumoviću izreći će u petak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Viking.Brane 1234567890
Neznamo gdje je gđa. Suzana Bandič s tim člancima gdje je dečko ležao nedužan 520 dana,zahvaljujući upornosti i borbi njega i njegovog odvjetnika Zoricu gdje je oslobođen, čitajući ove čl. ne nailazimo na oslobađajuču presudu. TUŽNO ZAR JE ČITANOST VEČA SAMO GDJE JE NEGATIVNO IZNESENO OCRNJIVANJE MOMKA., A OSLOBAĐAJUČA PRESUDA NITI ZA SPOMENUTI. TUŽNO