Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kulturna baština sjevera Hrvatske oduševila obrovačke gimnazijalce

08.12.2016. 23:00
Kulturna baština sjevera Hrvatske oduševila obrovačke gimnazijalce


Srednja škola Obrovac, malom broju svojih učenika unatoč, a na njihovu veliku radost, često organizira terenske nastave. Tako je bilo i ovog puta. Terenska nastava pod nazivom “Putovima baroka” odvela je učenike sva četiri razreda gimnazije predvođene profesoricama Melitom Fuzul (hrvatski jezik), Kristinom Vulić (hrvatski jezik), Denise Dukom (glazbena kultura) te profesorom Markom Dobrićem (geografija) na sjever Hrvatske.
Što se sve moglo vidjeti i doživjeti tijekom dvodnevnog putovanja s nama su podijelile tri gimnazijalke – Ana Benković (3.D), Bernarda Brkić (2.D) i Marta Bašić (1.D)
Čarobni Trakošćan i Anđelinjak
Doznajemo tako da su prvoga dana na rasporedu bili Muzej krapinskih neandertalaca, dvorac Trakošćan te grad Varaždin, a drugog su dana učenici posjetili Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Akademiju dramskih umjetnosti, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te Kazalište Kerempuh.
Posjetivši Krapinski muzej, obrovački gimnazijalci su imali priliku pobliže se upoznati s poviješću razvoja planeta i čovjeka. Sam obilazak započeo je edukativnim filmom koji prikazuje život neandertalaca, a nastavljen je razgledavanjem vremeplova kojim se posjetitelju prezentira muzejska priča.
Put je nastavljen prema dvorcu Trakošćanu koji se nalazi u istoimenom naselju. Učenici su ostali fascinirani izvanredno očuvanim dvorcem, ali i prekrasnim pogledom na umjetno Trakošćansko jezero.
Posljednja destinacija tog dana bio je barokni grad Varaždin.
– U gradu smo u pratnji vodiča prvo razgledali jedno od najljepših groblja u Europi – Gradsko groblje Varaždin. Zatim smo prošetali ulicama jezgre grada gdje su vidljivi mnogi obrti koji postoje već stoljećima. Posebno dojmljiv bio nam je Anđelinjak prema kojemu je grad nazvan gradom anđela. U gradskoj jezgri također smo obišli simbol Varaždina – dvorac Stari Grad, navodi Bernarda Brkić.
Pomalo iscrpljena, ekipa se uputila prema hostelu u Zagrebu.
Jutarnji obilazak započeo je posjetom Hrvatskom narodnom kazalištu. Učenici su su bili iznenađeni vidjevši što se sve krije iza pozornice kazališta.
Na probi balerina i baletana
– U početku mi se činilo da će biti dosadno, no na kraju se ispostavilo potpuno suprotno. Bila sam potpuno fascinirana! Obišli smo cijelo kazalište: garderobe, pozornicu, prostor iza kulisa, mjesto za orkestar, gledališta. Također smo podzemni prolazom došli do ADU gdje smo imali priliku gledati probu balerina i baletana, puna je dojmova Marta Bašić.
Prije ručka na programu je bio i posjet Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, mjesto gdje se čuva glasovita Bašćanska ploča. Kako navode Ana, Bernarda i Marta, sadržaj akademije je bio poprilično opširan, pa su učenici ipak bili malo umorni.
– No na čuđenje mnogih, izuzetno je zanimljiv bio posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Uspjeli smo razgledati kako funkcionira sustav središnje knjižnice Republike Hrvatske te što se zapravo krije iza brojnih polica knjiga, kaže Bernarda.
Na ulazu u knjižnicu učenike je dočekala djelatnica knjižnice koja ih je provela kroz cijelu knjižnicu.
– Pokazala nam je sustav “vagončića” kojima transportiraju knjige iz spremišta u prizemlju na kat do glavnog pulta gdje je knjiga zatražena. Bilo je zanimljivo to što smo imali priliku vidjeti i dotaknuti prastare novine koje su sačuvane u arhivima, ističe Marta.
Napokon je uslijedilo i dugo očekivano slobodno vrijeme u Zagrebu.
– Naravno, svrha cijelog putovanja bila je da ponešto naučimo, ali ni zabava nije smjela izostati, smije se trećašica Ana.
Kako šećer dolazi na kraju, završetak terenske nastave obilježen je opuštanjem uz komediju “Političko vjenčanje” u kazalištu Kerempuh.
Puni novih informacija i znanja, dobro raspoloženi gimnazijalci su u kasnim večernjim satima krenuli natrag prema svom Obrovcu.