Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Srce Turopolja srcu Zadra

10.12.2017. 13:02
Srce Turopolja srcu Zadra


Ni kiša, ni hladno vrijeme nisu oneraspoložili i spriječili goste iz Turopolja da četvrtu godinu zaredom dođu u Zadar i svojom dobrom, domaćom "spizom" počaste doduše, one malobrojne Zadrane koji su se jučer prijepodne zatekli na Kalelaragi. A, oni koji su bili u điru, nisu požalili jer su mogli popiti aperitiv od medice, liker od borovnice, pojesti dobru kotlovinu i kobasice, a za desert kušati domaće medenjake, pitu, domaću tortu od čokolade, orahnjaču, makovnjaču, ali i domaće vrhnje ili pak, sir…
– Obožavamo doći u Zadar i tu se tako dobro osjećamo. Zadrani su sjajni domaćini, a nama je cilj da se družimo i počastimo domaćine našom autohtonom hranom i pićem, ali i pokažemo običaje i nošnju našeg kraja, a to je naš Buševec, mjesto turopljskog kraja, kraj Velike Gorice – objasnio je Nenad Rožić predsjednik Ogranka Seljačke sloge iz Buševca, mjesta koje administrativno pripada gradu Velika Gorica, a smjestilo se u turopoljskoj ravnici na cesti od Zagreba prema Sisku. Podsjetio je i kako je cijela ova lijepa priča počela zahvaljujući jednoj zadarskoj nevjesti.
Spojila dvije ljubavi i pretvorila ih u toplu, adventsku priču
A, riječ je o Gordani Katulić-Jakić koja jučer nije imala baš previše vremena za priču jer se kraj kotlovine i kolača brzo stvorila – gužva.
– Ja sam se na ovaj način željela zahvaliti gradu i svim sugrađanima koji su me tako lijepo prihvatili jer u Zadru mi je predivno, pa sam došla na ideju da spojim zeleno i plavo i da Zadru predstavim na najljepši mogući način i divan kraj iz kojeg ja dolazim – rekla je Gordana Katulić-Jakić.
I zaplesali su Turopoljci u svojim narodnim nošnjama kako bi Zadrane upoznali sa svojim kulturnim nasljeđem, njima malo poznatog plemenitog Turopolja, ravničarskog područja između Save i Kupe, između Zagreba i Siska. Naime, Udruga pod nazivom Seljačka sloga osnovana još 1920. godine u Buševcu, kao prva udruga toga imena i kasnije se, zahvaljujući zalaganju Antuna i Stjepana Radića, proširila po mnogim selima Hrvatske, Bosne i Hercegovine šireći među seoskim stanovništvom prosvjetu i kulturu.
Glazbena božićna tradicija turopoljskog kraja na dar…
– Prošle smo godine razveselili Zadrane i njihove goste božićnim koncertom pod nazivom Zvan Betlema. To je bilo glazbeno putovanjem na krilima hrvatske božićne tradicije, pod ravnanjem maestra Bojana Pogrmilovića, koji smo izveli u sv. Donatu. I lani smo počastili Zadrane i njihove goste, poznatom turopoljskom kotlovinom, domaćim gibanicama, raznim kolačima, medenjacima, domaćim kukuruznim kruhom itd. te smo ih darivali jabukama u povodu turopoljskog blagdana sv. Lucije. Budući da je naš nastup naišao na odličan prijEm, sada ovo naše gostovanje postupno prerasta u tradiciju. Stoga ne smijemo ne spomenuti da nam je u divnom sjećanju ostao sjajan uzvratni nastup zadarskog katedralnog zbora u našoj crkvi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja na blagdan Ivanja. Ovaj put smo pripremili – Betlehemsku štalicu. To je također, glazbena božićna tradicija. Izvest će je naš zbor opet, pod umjetničkim ravnanjem maestra Bojana Pogrmilovića – naglasio je Nenad Rožić dodajući kako će i kao poseban poklon Zadranima nastupiti i duo Bow vs Plectrum – gudalo protiv trzalice u kojem sviraju Filip Novosel i Tihomir Hojsak, a koncert se trebao održati sinoć u crkvi svetog Donata.