Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TEHNOLOGIJE Pčelari su među najeduciranijim poljoprivrednicima

09.12.2018. 08:13
TEHNOLOGIJE Pčelari su među najeduciranijim poljoprivrednicima


Treći Dani meda i pčelarskih proizvoda Zadarske županije, koji su započeli u petak predstavljanjem desetak proizvođača meda i drugih medarskih proizvoda s područja Zadarske županije, te mednim doručkom kojeg su pripremili učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske, te Poljoprivredne škole Stanka Ožanića, nastavljeni su jučer stručnim predavanjem. Tako je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar doc. dr. sc. Janja Filipi s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru održala stručno-edukacijsko predavanja namijenjeno u prvome redu pčelarima.
Predavačica je izlagala o tehnologijama pčelarenja, s obzirom na okolišne faktore koji utječu na pčele kao organiziranu zajednicu, kao i klimatske promjene koje utječu na pašne uvjete, ali i na neizravne utjecaje do kojih dolazi postupanjem ostalih poljoprivrednih proizvođača, ponajprije ratara i voćara primjenom velikog broja sredstava za zaštitu bilja, što može utjecati na smanjenje otpornosti pčela i pojavu bolesti pčelinjih zajednica.
– Klimatske promjene također utječu na dostupnost hrane, a onda i na kvalitetu meda, kazala je dr. sc. Filipi, koja je na predavanju govorila i o varozi, nametničkoj bolesti pčela koja pčelarima zadaje probleme oko uzgoja pčelinjih zajednica. Upravo je varoza jedan od čestih krivaca za gubitke pčelinjih zajednica, te je održavanje njihova zdravlja prioritetan, važan i zahtjevan posao, koji od pčelara traži stalnu edukaciju i usavršavanje.
– Pčelari su inače među najeduciranijim poljoprivrednicima koji u svoje znanje i edukaciju ulažu mnogo vremena i truda, naglasila je još doc. dr. sc. Janja Filipi.


Kako razlikovati pravi med od patvorina?
Pčele su oduvijek simbol prirode, čistog okoliša i zdravih proizvoda, a suvremena medicina otkriva sve veće mogućnosti primjene meda, kao i ostalih pčelinjih proizvoda  kao ljekovitih sredstava. No, s druge strane na tržište se sve češće plasiraju i lažni pripravci od meda koji ugrožavaju pčelare, ali i potrošače.
– Lažni pripravci pčelarima stvaraju probleme jer se prodaju po niskim cijenama kao "med", a nažalost ima dosta takvih slučajeva s uvoznim "medom“, kaže zadarski pčelar Zlatko Elveđi, predsjednik Udruge pčelara Dalmatina, te dodaje da je „običnom“ kupcu vrlo teško razlikovati lažni od pravog meda.
– Lažni med se može prepoznati tako što se u vodi vrlo brzo rastapa za razliku od pravog meda. Kap meda na papiru brzo natapa papir, na kruhu se upija i vlaži kruh čineći ga mokrim, a sve to zbog velike količine vode u lažnom medu. Pravi med će se nakon nekog vremena kristalizirati, što je njegovo svojstvo, objašnjava Elveđi, te savjetuje da je med najbolje čuvati u staklenoj ambalaži u malim pakiranjima, a veće količine u bačvama od nehrđajućeg čelika (inoksa), te u prostorijama bez stranih mirisa, primjerice intenzivnih mirisa poput kiselog kupusa, sušenog mesa i sl., jer med lako poprima strane mirise.