Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Darovi obradovali 150 mališana

09.12.2019. 12:28


Prava blagdanska čarolija ostvarila se u Dječjem vrtiću Biograd i pripadajućim područnim vrtićima. Sveti Nikola u svojoj vreći donio je darove za svu djecu, od jaslica do onih koji će iduće godine u školske klupe.
– Djeca su tako razdragana i vesela, kazala je Esma Brzić, ravnateljica DV Biograd.
Početkom prosinca svake godine djeca s nestrpljenjem čekaju 6. prosinca, tradicionalni kršćanski blagdan Sv. Nikola, kada svoje očišćene čizmice ili čarapice stavljaju na prozore i iščekuju slatke darove, kao i 13. prosinca, blagdan Sv. Lucije ili Luce, sveticu koja širi božićnu čaroliju, a najmlađi nakon buđenja najčešće svoje male darove traže ispod jastuka ili u ormarima.


Djeca oduševljena
– Drago mi je uvijek vidjeti ovoliko djece, radujem se s njima, rekao je sveti Nikola kojem nije bilo nimalo teško darovati oko 150 djece.
Sveti Nikola je svetac kojega svi po tradiciji znamo kao zaštitnika djece, putnika i pomoraca.
– Prema legendi on dobroj djeci donosi darove, a kad je riječ o biogradskoj vrtićkoj djeci svi su bili dobri, kazala je Brzić.
Biogradski mališani oduševljeno su ga dočekali, a u znak zahvalnosti što im je posvetio svoje vrijeme darovao ih i pričao im priče, mališani su mu pjevali, recitirali i dakako fotografirali se s njim.
– Radost na njihovim licima govori više od riječi, a priče o ovom susretu potrajat će još dugo, naglasila je Brzić.
Osnivač DV Biograd, kaže ona, osigurava uvjete za ostvarivanje visoke razine odgojno-obrazovnoga procesa u vrtiću sukladno potrebama i interesima djece i njihovih roditelja.
– Imamo izuzetno dobru suradnju s Gradom Biogradom na Moru, gradonačelnikom Ivanom Knezom i njegovim timom. Prihvaćaju i što je najvažnije, realiziraju ideje vrtića i naša nastojanja u podizanju kvaliteta rada ustanove, rekla je Brzić.


Dogradnja vrtića 1,2 milijuna kuna
Od ove pedagoške godine biogradski vrtić ima prostoriju više, dograđen je za prostor sportske dvorane u vrijednosti od 1.152.000 kuna. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Gradu Biogradu na Moru odobrilo je nepovratna sredstva u iznosu od 505.542 kune, dok je preostali dio od oko 650.000 kuna osiguran iz gradskog proračuna.
– U dograđenom prostoru je grupa od 22 mališana. Grad Biograd priprema i projekt rekonstrukcije vrtića na Kosi koji će moći primiti preko 200 djece, a sad ih prima 40, najavila je Brzić dodajući kako će u konačnici biogradski matični i područni vrtić moći primiti dvostruko više djece, do 400.
U pedagoškoj godini 2019./2020. u vrtić u jutarnjoj smjeni polazi 186 djece, s predškolskom djecom preko 200. U matični vrtić polazi 120 djece, u područno odjeljenje 44 djeteta, a zbog velikih broja djece imamo i jedno odjeljenje u hotelu Adria s 22 djeteta, kazala je Esma Brzić, ravnateljica Dječjeg vrtića Biograd.
– Vrtić ima deset odgojnih skupina o kojima brine četrdesetak djelatnika: ravnatelj, 19 + 6 odgojitelja, pedagog, psiholog, defektolog, zdravstvena voditeljica, 4 kuharice, 5 spremačica i 2 kućna majstora, nabrojila je Esma Brzić.