Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Moj dragane povedi me mladu do Nadina na Cvitarijadu…«

10.12.2019. 09:30


»Moj dragane povedi me mladu do Nadina na Cvitarijadu… Di se zora iza brda krije tu je Nadin selo najmilije…«, neki su od stihova na 13. Cvitarijadi od Nina do Knina – Nadin 2019., jedinstvenom festivalu samoukih amatera u sviranju na cvitarama, koje je opjevao KUD Sv. Ante, domaćin i organizator.
Manifestaciju na kojoj je nastupilo 29 cvitaraša i pet KUD-ova otvorio je Šime Margarin, najstariji član nadinskog KUD-a.
– Ovaj festival je prigoda za dodatnu promociju cvitara i etno baštinu ovog prostora uopće, poručio je Margarin.
Prvih šest Cvitarijada bilo je natjecateljskog karaktera. Međutim, po želji sudionika, ovo je sedma godina za redom na kojoj se ne bira šampion.


Očuvanje fenomena Cvitarijade
– Želja nam je da ovu manifestaciju, jedinstveni festival samoukih amatera, etnocvitaraša u Lijepoj Našoj i šire podignemo na još veći nivo. Na ovoj manifestaciji snimamo DVD kako bi pokušali zaštititi Cvitarijadu, amaterski, samouki glazbeni izričaj na cvitarama i uvrstiti ga na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, istaknuo je poznati vinar Željko Vrsaljko, predsjednik KUD-a Nadin, koji organizira Cvitarijadu.
Puhačko glazbalo napravljeno od kovine i drveta, najmanje je glazbalo s kojim se jednostavno rukuje i zovu ga cvitare, cvintare ili usna harmonika.
– Fenomen cvitara pojašnjava činjenica kako su cvitare bile popularne jer su bile jeftinije, dostupnije i praktičnije za većinu žitelja u zadarskom zaobalju, ističe Željko Vrsaljko.


Igram, pivam i cvitare sviram
Na Cvitarijadi u velikom šatoru kod nadinske škole u fantastičnoj atmosferi snage je odmjerilo čak 29 najboljih svirača cvitara u Zadarskoj županiji ali šire, od 12-godišnjeg Filipa Škare iz Škabrnje, 15-godišnjeg Lovre Lerge iz Slivnice i 79-godišnjeg Branka Tokića iz Popovića do 80-godišnje Danice Smolić Ročak iz Debeljaka.
– Igram, pivam i cvitare sviram, u jednom će dahu Danica Smolić Ročak, predsjednica KUD-a Sv. Mihovil iz Galovca, uz Anu Orlović iz Stankovca jedina cvitarašica na Cvitarijadi.
U dupkom punom šatoru i po »mekom« vremenu 13. Cvitarijada je održana pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari i sponzora. Medijski promotori su Radio Benkovac i Zadarski list.
– Znaju kako razgaliti srce, u ritmu etno glazbe, pjesama, kola i igara zaboraviš na svakodnevnicu, rekla je Mirjana Vrsaljko, folkorašica i volonterka, jedna od najvažnijih karika u organizaciji ove nadinske manifestacije.




Veličanstveni samouki amateri
Na manifestaciji su između ostalih nazočili Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Ravni kotari, Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin, glavni organizator 11. Degustacije mladih vina i maslinovih ulja, koja je održana dan prije.
– U Nadinu, najekološkijem mjestu u Republici Hrvatskoj koje broji oko 450 stanovnika, u trosatnom programu izmjenjivali su se cvitaraši mladi i stari, muški i ženski, svi od reda samouki amateri, svaki od njih unoseći s puno ljubavi i entuzijazma svoj duh u izvedbu, sve dok se s nedjelje na ponedjeljak nisu oglasili prvi pivci, kazao je Mihovil Mijo Brkić, voditelj i duhoviti animator s Radio Benkovca.


Sudionici etno manifestacije
Cvitaraši: Danica Smolić-Ročak (Debeljak), Ana Orlović (Stankovci), Mirko Kalcina Baćo (Lišane Ostrovičke), Branko Narančić Baćo (Pridraga), Marko Mitrović Baćo (Raštane Donje), Marko Mikulić Maćo (Gorica), Živko Vinketa (Nadin), Joso Jurjević (Tinj), Marijan Kamber (Rodaljice), Stipan Bašić (Vukšić), Lovre Lerga (Slivnica), Milan Odžaković (Nadin), Marko Alić (Poličnik), Marko Mitrović (Raštane Donje), Mile Ivković (Škabrnja), Mate Šarlija (Jasenice), Ante Pinčić (Zemunik Donji), Milan Pranjić (Tomislavgrad), Stanko Vrsaljko Nadin), Željko Ivić (Tinj), Vlado Knežević (Poličnik), Filip Škara (Škabrnja), Božo Jurlina (Poljica), Branko Tokić (Popovići), Slavko Kokić (Pridraga), Mladen Katuša (Raštane Donje), Paško Bašić (Tinj), Paško Bašić (Tinj), Viktor Baljak (Poličnik), Josip Jole Sakić (Zadar).
KUD Sveti Ante iz Nadina, KUD Mala Gorica Male Gorice kod Samobora, KUD Kukljica iz Kukljice na otoku Ugljanu, Sveti Marko iz Vionice u općini Čitluk (BiH), te HKUD Linđo iz Neuma (BiH). Kao pratnja izvođačima nastupio je KUD Luzarica iz Pridrage te dječje skupine domaćeg KUD-a Sv. Ante i KUD-a Sv. Luka iz Škabrnje.