Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrijedna i vjerna “čuvarica tajni” nekoliko zadarskih gradonačelnika

10.12.2019. 12:45


Mirjana Dragičević, dugogodišnja je tajnica svih zadarskih gradonačelnika koja je također među laureatima koji su ove godine dobili Grb grada. Iako je od nedavno u mirovini danas je tajnica Lige za borbu protiv raka.
– Priznajem da nisam očekivala ovo priznanje, ali sam veoma ponosna, izuzetna mi je čast i radost. Nakon svih tih godina rada, pred dobro poznatim ljudima, suradnicima, sugrađanima primila sam priznanje, Grb gradonačelnika Zadra. To je stvarno trenutak za pamćenje, komentirala nam je Mirjana Dragičević kako se osjeća nakon dobivene nagrade. Istaknula je kako ju je za priznanje nominirao gradonačelnik Branko Dukić.


U Gradskoj upravi 42 godine
– U Gradskoj upravi radila sam 42 godine, prije toga sam radila u Lučkoj kapetaniji Zadar i četiri godine kod predsjednika Općinskog suda u Zadru. Kao tajnica gradonačelnika radila sam ukupno 20 godina, pojasnila je Dragičević. Kroz svoju bogatu karijeru bila je tajnica mnogim gradonačelnicima. Prvo je bila tajnica Božidaru Kalmeti, s kojim je najduže radila. Poslije njega je radila jedan mandat s Živkom Kolegom, kao i sa Zvonimirom Vrančićem te potom još jedan mandat s gospodinom Kalmetom i na kraju kratko vrijeme s Brankom Dukićem.
– Ja sam voljela taj posao, to je specifično radno mjesto, treba komunicirati s ljudima svih profila, ali može se i napraviti puno dobrog. Zahtjevno je jer morate poznavati sve u Gradskoj upravi, baratati informacijama, odgovoriti na različita pitanja i ako je moguće pomoći ljudima bez da za svaku stvar opterećujete gradonačelnika, a najvažnije je da s njima razvijete povjerenje. S vremenom se zbližite htjeli to ili ne, znate sve o njihovom privatnom i poslovnom životu i pomažete im da taj stresan posao obavljaju što je bolje moguće. Teško je, jer nema radnog vremena i morate uvijek biti dostupni, ističe prednosti i mane gospođa Dragičević. Na pitanje tko joj je najdraži gradonačelnik, tj. s kim je bilo najlakše raditi, odgovara kako ne zna je li imala sreću pa je sa svim, kako kaže, "svojim" gradonačelnicima, ostvarila izvrsnu suradnju koja je bila, na njenoj zadovoljstvo, a nada se i njihovo, najbolja moguća.


Događaja za pamćenje bilo je puno, za napisati knjigu
– Različiti su, imaju različit karakter i način komuniciranja, a i upravljanja Gradskom upravom, ali su stvarno bili izvrsni šefovi i na tome sam im jako zahvalna. Kao što sam već rekla, ja sam se našla u tom poslu i s guštom sam ga obavljala, ističe Dragičević.
Za kraj smo pitali za neki upečatljiv događaj koji joj je ostao u sjećanju, a ona odgovara kako ih je bilo mnogo i da bi o tome mogla napisati i knjigu, ali ju povjerenje i danas obvezuje pa od knjige, kako kaže sa smiješkom, neće biti ništa još neko vrijeme.
– Pamtim samo sretne i vesele trenutke, pa je tako jedan od tih bio kad je jedan naš popularni pjevač došao tražiti gradonačelnika, a njega nije bilo. Onda me zamolio može li samo ući u ured što sam mu dozvolila, ali je uskoro došao jedan građanin kojeg je on primio glumeći gradonačelnika. Na kraju je sve završilo uz puno smijeha. Teško je izdvojiti nekoga posebno jer na svom radnom mjestu sam upoznala puno zanimljivih ljudi od državnika, umjetnika, glazbenika, poslovnih velikih ljudi, zaključila je Dragičević koja sada nakon bogatog radnog vijeka uživa u zasluženoj mirovini.