Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

POVRATAK NA PARKET Karantena dopustila tek dva dana pripreme za derbi

09.12.2020. 09:04


Kada će više igrati Zadar?, pitaju se sigurno mnogi u gradu košarke jer momčad Veljka Mršića nije već tri tjedna odigrala utakmicu. U HT Premijer ligi bilo je to 21. studenog na gostovanju u Zaboku dok su ABA ligu vjerojatno i zaboravili da igraju, posljednji put nastupivši u njoj davnog 7. studenog u Beogradu na terenu Partizana. No, nije da im se nije igralo, najvećeg krivca za tu ogromnu rupu u rasporedu sigurno treba tražiti u nesretnom koronavirusu. On je »pomogao« da se Zadranima odgode tri kola u nizu u regionalnoj ligi dok je jedan dio tog vremena otpao i na pauzu zbog kvalifikacija reprezentacija za EuroBasket.


Krešendo sezone
Zbog upaljenog korona-alarma cijela momčad posljednjih se tjedan dana povukla u samoizolaciju, posrijedi je bio jedan pozitivan test u svlačionici, no sreća je u cijeloj toj nesreći što su od danas oslobođeni karantene i ponovno se nalaze na svom radnom mjestu, na parketu Krešine dvorane. Treninzi su uistinu postali neophodni s obzirom na nepovratno izgubljeno vrijeme u samoizolaciji jer ono što slijedi po rasporedu u narednih mjesec, dva bit će, malo je i kazati, izazovan zadatak. Uz inače dvije utakmice tjedno ubrzo će im na naplatu doći dužničke utakmice kojih je sveukupno pet. Tri u ABA ligi (Budućnost, FMP, Cedevita Olimpija), i po jedna u Premijer ligi (Šibenka) i Krešinom Kupu (Cedevita Junior). Stoga će se nerijetko događati da tijekom vezanih tjedana imaju po tri utakmice što i ne donosi neku ružičastu perspektivu. A ulazak u taj krešendo sezone Mršićevi igrači imaju već u petak s derbijem HT Premijer lige protiv Cibone. U Draženovom domu će zbog zadarskih neprilika s koronavirusom sigurno breme favorita na svoja leđa preuzetu Cibosi koji su uz to i bitno promijenili roster u odnosu na prvu utakmicu na Višnjiku krajem rujna. Riješili su se Krajine i Moorea, i s tri prekaljena igrača pokrili rupe. Rutiner Markota, playmaker Reynolds i petica Planinić lansirali su Cibonu u prvi red za naslov i morat će na Višnjiku pronaći formula za ulazak u ravnopravnu borbu, a tu su još vrlo neugodni Split i Gorica. Što se tiče ABA lige, ona će biti najveći zalogaj jer osim Koper Primorske svi su ostali daleko ispred Zadra. I po rezultatu, i po uigranosti, i po snazi rostera.


Šansa protiv Borca i Cibone
Prva sljedeća stanica je Igokea u gostima i u tom dvoboju će se najbolje vidjeti opisana razlika uloženog i dobivenog koji je u debelom minusu što se tiče Zadra. Momčad iz Laktaša je pretendent za sami vrh i imaju strašan sastav pa su Mršićevim štićenicima u nedjelju šanse za drugom pobjedom uistinu svedene na minimum. Tako nešto je već realnije tražiti u sljedećem kolu, kad u Krešin dom stiže Borac iz Čačka, ili tjedan poslije kad stiže Cibona. U tim utakmicama s direktnim konkurentima leži ključ, to sigurno dobro znaju na Višnjiku jer već godinama se bore bitke za goli regionalni život, a u to vrijeme oko Božića momčad bi se trebala vratiti u onaj normalniji, redovniji ritam, nadamo se samo bez odgoda utakmica, bez pozitivnih igrača i s puno učinkovitijom igrom nego što je to bio slučaj dosad.




Čak devet utakmica do Tri kralja
Od petka bi se Zadar trebao vratiti na teren s gostovanjem kod Cibone, a uz tu utakmicu do blagdana Tri kralja (6. siječnja) ih očekuje još najmanje osam ogleda. Naravno, moguće je da se tim devet utakmicama i pridodaju one odgođene utakmice sa Šibenkom u prvenstvu i Cedevitom Junior u Kupu, ali i bez njih će Mršićeva momčad imati vrlo zgusnuti raspored za blagdane. ABA liga redom donosi gostovanje kod Igokee (13. prosinca), pa Borac i Budućnost na Višnjiku (21. i 23. prosinca), pa odlazak u goste Ciboni i FMP-u (28. prosinca i 5. siječnja). U tu gužvu stisnut će se još uvijek nepoznati točni termini obaveza u HT Premijer ligi (Gorica, Alkar, Vrijednosnice Osijek).