Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Honorarci ni na nebu ni na zemlji

Autor:

09.01.2009. 23:00
Honorarci ni na nebu ni na zemlji

Foto: Filip BRALA



Ne postoji model prema kojem bi se ti honorarci “pohvatali” pa, prema riječima dr. Dubravke Finke, taj slučaj nije u Zakonu ni predviđen ni riješen
 
Da zdravstvena  reforma još nije do kraja  razjašnjena, pokazuje i primjer kako se još ne zna hoće li  nezaposlene osobe koje imaju redovna mjesečna primanja biti oslobođene od plaćanja dopunskog osiguranja  ili ne.
Naime, u Hrvatskoj je  mnogo ljudi koji nisu zaposleni, ali s poslodavcima  imaju sklopljene ugovore o  radu ili o djelu te imaju  stalna mjesečna primanja,  tzv. honorarci. Međutim, većina njih je na HZZO-u prijavljena kao nezaposlene  osobe, jer oni u biti to i  jesu.
Slijedom toga razgovarali  smo s Dubravkom Finkom,  predsjednicom zadarske podružnice Udruge za promicanje prava pacijenata. Ona  nam je rekla da u biti ne  postoji model prema kojem  bi se ti honorarci “pohvatali”  pa u biti, koliko je njoj poznato, taj slučaj nije u Zakonu  ni predviđen ni riješen.
 – Zaista ne znam kako je to  riješeno u Zakonu i mislim  da će se to morati rješavati u  hodu, rekla je Finka i dodala  kako sve nezaposlene osobe  koje imaju zdravstvenu iskaznicu na kojoj je kategorija F ne moraju plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje, već će umjesto njih to  činiti država, jer se pretpostavlja da oni nemaju primanja. Što se tiče ovih drugih, nezaposlenih s primanjima, to će se još vidjeti.