Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mali trgovci s velikim problemima

Autor: Krešimir Bukvić

09.01.2009. 23:00
Mali trgovci s  velikim problemima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Istaknuti su problemi s kojima se mali trgovci već susreću i naglašeno kako je u velikom dijelu ovaj zakon diskriminirajući te pogoduje određenim trgovinama


U srijedu 7. siječnja 2009. godine u Udruženju obrtnika Zadar održan  je sastanak vlasnika malih trgovina prehrambenim proizvodima, a na temu odredbi  Zakona o trgovini koje ograničavaju rad trgovina.
Sastanku su prisustvovali  članovi Hrvatske obrtničke  komore i Hrvatske gospodarske komore, koji su izrazili  zajedničko nezadovoljstvo  odredbama Zakona o trgovini, u dijelu koji se odnosi na  rad trgovina nedjeljom. Istaknuti su problemi s kojima se  mali trgovci već susreću i naglašeno kako je u velikom  dijelu ovaj zakon diskriminirajući te pogoduje određenim  trgovinama. Istaknut je i značaj velikog broja malih trgovaca na zapošljavanje i gospodarstvo uopće, te je potvrđena potreba zajedničkog  djelovanja radi rješavanja  ovog problema. U zaključku  sastanka dana je podrška inicijativama i stavovima kroz  koje su obje komore izrazile  svoje neslaganje. Stav Ceha  trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori je da bi se  odgodom primjene zakonskih  odredbi vezanih za radno vrijeme, omogućilo vrijeme za  raspravu, usuglašavanje i donošenje kvalitetnijeg rješenja.  Stavovi Vijeća Udruženja trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori su da odredbe  Zakona nikome ne smiju pogodovati, da rad nedjeljom  treba dopustiti ili zabraniti  svim poduzetnicima, da je radno vrijeme u trgovini potrebno propisati na razini države za sve fizičke i pravne  osobe, te da je u Zakon potrebno ugraditi što manje iznimaka. Osim navedenog, a  uvažavajući specifičnosti jadranskog područja i nastojanja za produžetak turističke  sezone, potrebno je razmotriti  odredbe ovog zakona, koje  turističku sezonu definiraju u  razdoblju od 1. svibnja do 1.  listopada, naglašeno je na sastanku.