Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Perić spasio pobjedu

Autor: Roman Morović

09.01.2009. 23:00
Perić spasio pobjedu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Konačno je Zadar, po prvi  put ove sezone uspio spojiti  dvije uzastopne gostujuće  pobjede. Nakon one na splitskim Gripama momčad Denisa Pleslića sinoć je dva vrlo  vrijedna boda odnijela i iz  sarajevske dvorane Mirza Delibašić. Čudna je to utakmica  bila. Utakmica, u kojoj je Zadar, zahvaljujući furioznoj  drugoj četvrtini, na poluvijeme otišao sa 20 poena prednosti da bi gotovo sve to  prokockao početkom treće  četvrtine kada su domaći napravili veliku seriju 15-0. Zadrani su se do kraja četvrtine,  ponajviše zahvaljujući raspoloženom Hrvoju Periću, ipak  uspjeli pribrati, te u konačnici  zadržati desetak poena prednosti i doći do vrlo vrijedne  gostujuće pobjede.
Utakmica je započela pravim vatrometom trica s obje  strane. Prvo je, nakon dvice  Burrella, Goran Ikonić pogodio dvije uzastopne trice za  domaće vodstvo 8-0 nakon  svega minutu i pol igre. Trener  Zadra Denis Pleslić odmah je  uvidjeo da nešto treba mijenjati kako njegova momčad  ne bi doživjela sudbinu iz Atene od prije nekoliko dana i  pozvao time-out. Nakon minute odmora tricama je uzvratio Zadar, točnije kapetan  Todor Gečevski koji je trima  uzastopnim pogocima iza linije 6,25 poravnao rezultat na  11-11. Uskoro je dalekometni  šut pogodio i Stipčević za prvo  gostujuće vodstvo (11-14), a  minutu odmora tada je sazvao  domaći trener Vlada Vukoičić. Do kraja četvrtine nastavljen je festival trica (Ikonić  i Ivanović kod domaćih), a  nakon četvrte uzastopne zadarskog kapetana na prvi odmor se otišlo s prednošću gostiju 19-20.
Goropadni Zadar
I tada se Zadar razgoropadio. Prvo je sedam uzastopnih poena postigao Dixon,  a nakon slobodnih bacanja  Ivanovića, usljedila je nova  gostujuća serija ali ovoga puta  dvostruka, 14-0. Nakon sedam  minuta igre u drugoj četvrtini  na semaforu je svijetlilo 21-41,  a u tom periodu domaći nisu  postigli niti jedan koš iz igre.  Zadar je odličnom agresivnom obranom u potpunosti  izbezumio domaće igrače koji  kao da su najednom zaboravili  igrati košarku. Do kraja poluvremena gosti su rutinski  zadržali prednost i na veliki  odmor otišli s vodstvom 25-45.  Bio je to Zadar kakav se ove  sezone nije vidjeo na gostovanjima (osim možda u Roanni) i prava naznaka da je novi  trener Denis Pleslić ipak napravio važne pomake prema  naprijed u igri svoje momčadi.  Prvo je poluvrijeme, osim  odlične zadarske obrane, bez  sumnje obilježio i stopostotan  učinak Todora Gečevskog koji  je uz 14 svojih poena (šut 5/5,  četiri trice) pridodao i šest  obrambenih skokova.
Neprepoznatljivi Zadar
A po izlasku iz svlačionice  kao da je zaigrao neki sasvim  drugačiji, neprepoznatljivi  Zadar. Vrlo brzo četvrtu  osobnu pogrešku zaradio je  Rok Stipčević, a nakon što je  vidjeo da Dixon ne može sam  nositi igru Zadra, trener Denis Pleslić Stipčevića je morao  vratiti u igru. U tom je periodu  Bosna nanizala 15 uzastopnih  poena, dok je Zadar ostao na  nuli i domaći su se odjednom  stvorili na smo pet poena zaostatka, (40-45). Nakon gotovo šest minuta bez koša prve koševe za Zadar u trećoj četvrtini postigao je Hrvoje Perić  koji dvjema uzastopnim tricama vraća svojoj momčadi  osjetniju prednost, (40-51).
Četvrta četvrtina trebala je  naizgled biti samo odrađivanje posla za Zadar. Tako je i  bilo, sve do nekoliko minuta  prije kraja kada Bosna, pri  rezultatu 51-65, radi novu veliku seriju 11-0 I dolazi na  svega tri poena zaostatka  (62-65). Preostalo je tada sve  36 sekundi do kraja utakmice,  a nakon minute odmora Zadrani su vrlo brzo izgubili loptu. Eventualnom tricom mogla je Bosna čak izboriti i  produžetak, no goste spašava  sjajni Hrvoje Perić koji krade  loptu i u kontri zakucava za  konačnih 62-67.
Idući ispit pred Zadranima  je već u utorak (iz kluba je  javljena promjena termina sa  19,00 na 18,30) kada u Dvorani Krešimira Ćosića u sklopu posljednjeg šestog kola Eurokupa dočkeuju Letonsku  Rigu, a nakon toga, iduće subote, gost u Krešinom Domu  je vodeća momčad regionalne  lige, beogradski Partizan.