Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pokrenuto udruživanje malih proizvođača

Autor: Nives Rogoznica

09.01.2009. 23:00
Pokrenuto udruživanje malih proizvođača


Udruživanje je važno za male proizvođače koji nemaju što raditi u trgovinskim centrima. Mi imamo visoku kvalitetu, ali trgovinskim centrima nismo atraktivni zbog malih količina koje možemo proizvesti, kazao je upravitelj Braniteljske pčelarske zadruge Apis Dalmacija Krsto Bukvić
Mala svečanost  koja je ispred trgovine Braniteljske pčelarske zadruge  Apis Dalmacija organizirana u  povodu obogaćivanja ponude  trgovine proizvodima PTO  “Nekić” trebala bi označiti početak snažnijeg povezivanja  malih ekoloških proizvođača u  Zadarskoj županiji uz potporu  Hrvatske gospodarske komore  – Županijske komore Zadar,  Zadarske županije i Grada Zadra.
Uskoro dvije  specijalizirane trgovine
Riječ je o trgovini koju je  prije nekoliko mjeseci, dobivši  bez naknade od Grada Zadra  na korištenje prostor veličine  12 metara četvornih, otvorila  Braniteljska zadruga Apis Dalmacija koja okuplja 12 pčelara  iz zadarskog kraja.
Uz nekoliko vrsta meda iz  vlastite proizvodnje, meda od  kadulje za koji upravitelj zadruge Krsto Bukvić kaže da  najbolje ide u ove zimske dane  prehlada, višecvjetni med, ved  od vriska, propolis, cvjetni  prah i multivitaminski kompleks “Ekovital”, trgovina  smještena na centralnoj zadarskoj tržnici nudi i medove Pčelarske zadruge Slavonije i Baranje iz Osijeka i to bagremov  med, šumski med, livadni i lipov med, ali i kekse zadarskog  obrtnika “Gabrielli”, lavandu i  proizvode od lavande OPG  “CDR” iz Zadra te likere “Antunović” iz Orebića. Od jučer  tu se može naći i dio proizvoda  Rade i Dragice Nekić.
– Za sada smo ušli s pet  proizvoda i to Nevenovom  masti, Lavanda masti i Ružmarin masti te travaricom i  biljnom kuglom spavalicom, a  o povećanju broja proizvoda  odlučit će potražnja, kazao je  Rade Nekić koji je samo prošle  godine osvojio 28 medalja na  domaćim i inozemnim sajmovima, dok ukupno za sobom  ima 109 medalja i priznanja.
– Veseli nas suradnja s Radom i Dragicom Nekić, a također moram reći kako ćemo  uskoro imati i maslinova ulja  uljare “Dujela”. Udruživanje je  važno za male proizvođače koji  nemaju što raditi u trgovinskim  centrima. Mi imamo visoku  kvalitetu, ali trgovinskim centrima nismo atraktivni zbog  malih količina koje možemo  proizvesti. Upravo zato smo mi  iz Udruge pčelara pokrenuli  ovu inicijativu i prošle godine  osnovali braniteljsku zadrugu  te smo uz potporu Gospodarske komore, i zajedno sa Zadarskom županijom pokrenuli  projekt kojim se žele realizirati  dvije specijalizirane prodavaonice autohtonih proizvoda Zadarske županije. Postoji ideja  da se jedna takva prodavaonica otvori na Poluotoku i ona  bi imala ulogu i o obogaćivanju  turističke ponude, dok bi se  druga otvorila izvan centra na  većem prostoru, kazao je Bukvić pozivajući sve zainteresirane proizvođače, bez obzira  na opseg proizvodnje i oblik  registracije da se jave pročelniku županijskog UO za poljoprivredu Željku Katuši.
(Ne)informirani  potrošači
– Ljudi su zainteresirani za  proizvode koje nudimo i bit će  to sve više, jer mi imamo kvalitetu i prirodne proizvode, a  samo poticanjem proizvođača  autohtonih proizvoda možemo  spriječiti da nam se sutra dogodi ono što se danas događa  europskom tržištu kao posljedica globalizacije tržišta, a to je  da umjesto zdravog meda u  trgovinskim lancima imamo  uvozni med zasićen antibioticima ili matičnu mliječ u  prahu, upozorava Bukvić, dodajući kako je u Hrvatskoj, kad  je med u pitanju, situacija za  sada dobra, no kako treba educirati potrošače.
Primjer nedostatne edukacije najbolje se, kazao je, pokazuje kad je u pitanju matična  mliječ. Pojasnio je kako je riječ  o pčelinjem proizvodu koji se,  ako se želi sačuvati njegova  ljekovitost, mora prikupiti tijekom prvih sat vremena od  nastanka i zalediti.
– Matična mliječ vrijedi samo ako se drži u hladnjaku.  Ovo je važno reći jer kupci  kupuju matičnu mliječ u prahu  i ne znajući kakva bi ona zapravo trebala biti, kazao je  Bukvić najavljujući kako će,  kada se steknu uvjeti i nabavi  hladnjak, trgovina zadruge  Apis Dalmacija nuditi i prirodnu i zaista ljekovitu matičnu mliječ.
Edukacija je važna i kad je  riječ o medu. Lipov med, kazao  je Bukvić, trebaju izbjegavati  srčani bolesnici na koje lipa  loše djeluje.
Prednost malih specijaliziranih trgovina zdrave hrane,  valja napomenuti, upravo je u  tome što potrošač može računati i s korisnim savjetom i  saznati kako najbolje koristiti  prednost prirodnih proizvoda.