Hrvatska je prekrasna, no najbolja stvar ovdje je vaš pršut!

Slika korisnika admin
athena_3
Krešimir BUKVIĆ
«Athena» je jedini kruzer koji u zimskom razdoblju plovi Jadranom

U zadarskoj luci ovih dana je na vezu bio kruzer «Athena» američke kompanije Grand Circle. Zadar je bio posljednja destinacija upravo završenog krstarenja spomenutog broda, na kojem je posljednjih desetak dana 25 američkih turista imalo priliku uživati razgledavajući dalmatinsku obalu. Krstarenje je počelo u Neumu iz kojeg je «Athena» preko Kotora, Dubrovnika, Hvara, Korčule, Splita i Šibenika uplovila u srijedu navečer u Zadar.

Zahvaljujući Alanu Damjaniću, turističkom vodiču na brodu, priliku za razgledavanje «Athene» i razgovor s putnicima dobio je i novinar Zadarskog lista. «Athena» je duga 60 metara, stara 3 godine te opremljena po najsuvremenijim plovnim standardima, od navigacijske preko sigurnosne opreme te uređenja interijera i eksterijera. Riječ je o relativno manjem brodu predviđenom za odmor nešto starije populacije te stoga na brodu ne postoje zabavni sadržaji poput kazina, bazena ili trgovina kao na velikim kruzerima, već je prilagođen klijenteli koja krstarenja poput ovog uplaćuje prije svega kako bi se upoznala sa zemljom i običajima kroz koju plove.

Putovanje je tako koncipirano da se brod na moru ne zadržava duže od nekoliko sati između dvije luke kako bi putnicima ostalo što više vremena za obilazak kopna i organizirane izlete. Prilika za upoznavanje s hrvatskom obalom, spomenicima kulture, običajima i dakako hranom stoga nije nedostajalo, kako su nam naglasili nekolicina američkih turista što smo ih kontaktirali.

Oduševljeni našom hranom

- Prvi put smo u Hrvatskoj, i mogu Vam reći da smo oduševljeni. Zemlja vam je nevjerojatna, ljudi gostoljubivi, a hrana izvrsna. Suprugu i meni posebno su se svidjele vaše otvorene tržnice, pune boja i mirisa, priznala nam je Judy Kitograd iz Fort Lauderdalea(Florida). Oduševljenje Hrvatskom nisu krili ni Pat i Ron Riddle iz Little Silvera(New Jersey). Naglasili su da do dolaska ovamo nisu ni znali za Hrvatsku pa je njihovo oduševljenje bilo i tim veće.

- Hrvatska je prekrasna, uživali smo u krstarenju. Sve je bilo tako dobro organizirano, od izleta preko hrane pa do posade i našeg vodiča Alana. Još uvijek mi je u ustima okus vaša odlične ribe, tako svježe, tako ukusne. Dakako i kod nas ima svježe ribe, no ovako svježe ne. Posebno mi se svidio i vaš pršut, takav nemamo u Americi, barem ne u običnim trgovinama. Za delikatesu poput vašeg pršuta treba ići u posebne i jako skupe trgovine, istakla je Pat Riddle.

Dolazak u Hrvatsku, osim upoznavanja sa zemljom bila je prilika putnicima da se informiraju i o ratnim strahotama kroz koje je Hrvatska prošla, svim onim nedaćama ovdašnjeg naroda za koje su do dolaska mogli čuti samo na televiziji.

- Gledali smo izvrstan film «Ničija zemlja» koji nam je pokazao jedan potpuno različit pogled na rat. Televizija i mediji su jedno, no tek kada dođete na lice mjesta i vidite ratne posljedice poput i dan danas razrušenih kuća od bombandiranja i popričate s ljudima dođete u situaciju stvoriti jedan drugačiji pogled na rat od onog koji ste do tada imali, zaključio je Mort Kitograd.

- Ono što nam se jako svidjelo su i vaše cijene koje su razumne. Jer živjeli vi ovdje ili u USA, kriza nas je sve pogodila. Do posla je teško doći pa su mnogi Amerikanci počeli i mnogo manje putovati. Ono što je za Amerikance danas pristupačnije su istočnoeuropske zemlje koje su jeftinije od zapadnoeuropskih, naglasili su neki od turista.

Skoknuli i do Poljica

No, neke stvari i nisu baš najbolje «legle» Amerikancima, kako su nam kroz smjeh priznali, a to su hrvatski kolači. Kažu da su preslatki i presuhi, no taj se zaključak nije odnosio i na kolače na brodu kao i uostalom i na svu ostalu hranu za koju su svi redom imali samo riječi hvale. Dakako to bi bilo i za očekivati s obzirom, kako nas je informirao kapetan broda Marijan Riterman, prosječna cijena jednog dvotjednog krstarenja po osobi iznosi oko 5 tisuća američkih dolara.

- U tu su cijenu uračunati i troškovi leta iz Amerike do broda i natrag te hrana i gotovo svi izleti. Putnici povremeno mogu ako žele nadoplatiti koji izlet više, a sama cijena ovisi dakako i o veličini sobe i periodu putovanja, naglašava Riterman.

Kapetan Riterman rodom je iz Rijeke, a za kompaniju Grand Circle radi posljednje dvije godine. U svojoj je dvadesetogodišnjoj karijeri upravljao i tankerima i brodovima za prijevoz kontejnera, no najdraže iskustvo upravo mu je na brodu ovog profila, na kruzeru.

- Ovo je najlakši posao što se može zamisliti u našoj branši. Mi ovdje ne samo da radimo već i uživamo na neki način. Kod tankera primjerice boravak u luci je sveden na minimalno vrijeme da posada ni ne razmišlja o izlasku na kopno pa nije rjetkost da pomorci i po 4 do 6 mjeseci budu konstantno na brodu što je strašan fizički i psihološki zamor. Na ovim brodovima, naprotiv, uvijek možemo izaći, družiti se s putnicima, sve je daleko humanije i ljepše, dodaje Riterman.

Da su krstarenja Grand Circle dobro pogođena svjedoči i činjenica da je ova kompanija u doba kada su neke druge tvrtke smanjile broj putovanja ili bankrotirale uspjela osigurati si popunjenost kapaciteta tijekom svih 12 mjeseci u godini. Reakcije gostiju su odlične što je bez bilo kakve zadrške odlična reklama za hrvatski turizam.

- Svi se oni po povratku kući hvale svojim prijateljima kako im je bilo, pa kad uzmete u obzir da je samo preko ove kompanije u Hrvatsku došlo najmanje 30-40 tisuća Amerikanaca onda možete procijeniti razmjere ovog PR-a, naglašava Alen Damjanić. Dodaje kako su Amerikanci jako jednostavni i pristupačni ljudi, inzistiraju na osobnom pristupu, i od prvog dana traže da ih zovete po imenu.

- Naravno, zahtjevni su za ono što su platili, no istovremeno i jako fleksibilni ako se treba prilagoditi kakvim izmjenama na putu, naglašava Damjanić. Kako Alan zajedno sa suprugom Sandrom proizvodi eko pekmez od smokava «Šinjorina smokva» na obiteljskom imanju u Poljicima obilazak Zadra američki su turisti iskoristili da se upoznaju i s hrvatskom eko proizvodnjom na imanju Babac -Damjanić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno