Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dječji karneval kao kruna paškog karnevala

09.01.2011. 23:00
Dječji karneval kao  kruna paškog karnevala


Djeca se vrlo dobro osjećaju okupljena na jednom, prikladno uređenom prostoru, uz bogat zabavni program, s puno igara u kojima rado sudjeluju, a uz njih su njihovi vršnjaci s kojima se dobro zabavljaju, kaže Dijana Vuleta


Tek što mine novogodišnje slavlje u Pagu, po  starom običaju, počinju pripreme za zimski karneval. Na  inicijativu Grada Paga održan  je prvi sastanak na kojem se  razgovaralo o organizaciji  ovogodišnjeg zimskog karnevala. Predviđena su brojna  karnevalska događanja, a  među ostalim i dječji karneval  koji će se, kao i prijašnje tri  godine, održati u organizaciji  Centra za kulturu i informacije Pag. Pokrovitelj dječjeg  karnevala je Grad Pag. Na  dječjem karnevalu najmlađi  će se zabavljati uz ples i dobru  glazbu, plesat će paško kolo,  sudjelovat će u brojnim nagradnim igrama, u biranju  najboljih maski i sve to u  krugu svojih vršnjaka. Dijana  Vuleta, ravnateljica Centra za  kulturu i informacije Pag kaže  kako na dječji karneval dolazi  veliki broj djece od predškolskog uzrasta do onih iz viših  razreda osnovne škole.
Zahtjevna organizacija
– Djeca se vrlo dobro osjećaju okupljena na jednom,  prikladno uređenom prostoru, uz bogat zabavni program,  s puno igara u kojima rado  sudjeluju, a uz njih su njihovi  vršnjaci s kojima se dobro  zabavljaju, kaže Dijana Vuleta.
Prijašnjih nekoliko godina  dječji karneval se održavao u  Križevačkom odmaralištu na  Trgu Sv. Jurja jer je to dovoljno velik i za dječje zabave  prikladan prostor. Vuleta ističe da je organizacija dječjeg  karnevala zahtjevna, a u organizaciji je prošle godine  sudjelovala i Ružica Persola iz  Udruženja obrtnika Grada  Paga.
– Za dječji karneval potrebno je prikladno urediti i  ukrasiti prostor kako bi se  djeca dobro osjećala, a uz to  treba nabaviti brojne darove  koji se dijele u nagradnim  igrama, osigurati dobru glazbu, voditelja programa, dakle,  to je posao kojeg treba pažljivo pripremiti, navodi Vuleta.
Ulaz na dječji karneval je  besplatan, a u posljednje dvije  godine Centar za kulturu i  informacije za djecu osigurava i besplatne grickalice i  pića.
Djeca vole paško kolo
– Dok traje zabava djeca  žele popiti sok, a uz to je  dobro ako i nešto pojedu i  zbog toga smo dio sredstava  za dječji karneval namijenili  nabavi sokova i grickalica i to  je naš dar djeci, kaže Vuleta.
Na dječji karneval najmlađi  dolaze maskirani, a rado se  oblače i u tradicionalnu narodnu nošnju. Najviše vole  paško kolo i u njemu gotovo  svi sudjeluju. Paško kolo, nastalo najvjerojatnije u drugoj  polovici 19. stoljeća, jedno je  od glavnih obilježja paškog  karnevala i upravo se po kolu  paški karneval razlikuje od  drugih karnevala u Hrvatskoj.  No, do sredine prošlog stoljeća djeca nisu mogla sudjelovati u karnevalskim događanjima, pa tako ni plesati  paško kolo. Kako bi se djeci  ipak omogućilo sudjelovanje  u karnevalu, prije četrdesetak  godina je prvi put organiziran  dječji karneval koji se  održavao u restoranu “Dubrava” na Branimirovoj obali.  Nakon toga dječji karneval se  održavao u restoranu “Smokva”, zatim u hotelu “Pagus”, a  posljednjih godina se održava  u Križevačkom odmaralištu.  Dječji karneval je postao tradicija i djeca s nestrpljenjem  čekaju početak karnevala, a  već se dogovaraju o kostimima kako bi ih na vrijeme  mogli pripremiti.