Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Građani iz očaja prodaju stanove pod kreditom

09.01.2011. 23:00
Građani iz očaja prodaju  stanove pod kreditom


U 2010. godini bilo je više nego ikad onih koji su bili primorani spustiti cijene, ali i onih koji su prodavali stanove, koji su još uvijek pod kreditom. Zato je sada situacija takva da nekretnina ima napretek, ali kupaca nema, doznajemo u agenciji Adriatic


Još uvijek aktualna gospodarska kriza u godini iza nas dotakla je baš svaku granu gospodarstva pa je tako svoj odraz ostavila i na tržištu nekretninama. Pa iako su analitičari Hrvatske narodne banke predviđali kako će loša gospodarska situacija u zemlji utjecati na daljnji pad cijena stanova, financijska dostupnost stambenih nekretnina hrvatskim građanima ipak se nije popravila.
Niske cijene, ali malo kupaca
Razlog tome su, naravno, smanjeni prihodi kućanstava, smanjene plaće, povećana opasnost od otkaza te kamate za kredite koje su u stalnom porastu. Upravo zbog ove neizvjesnosti na tržištu rada veliki je broj građana i u protekloj godini odgodio odluku o kupnji stana, tim više što, kako navode pojedini zadarski vlasnici agencija za promet nekretninama, cijene stanova jesu pale, ali ne tako drastično da su potaknule na kupnju.
Da je situacija uistinu teška dokazuju i svi češći primjeri građana koji su prisiljeni prodavati svoje stanove po nižoj cijeni od one po kojoj su ih kupili. Kako potvrđuju i u agencijama za promet nekretninama, među takvima je, nažalost, bilo i onih građana koji su bili primorani prodavati stanove pod kreditima, čije su mjesečne rate drastično narasle pa uslijed financijskog kraha nisu više u mogućnosti podmirivati svoje obveze.
– U godini iza nas situacija je bila uistinu loša, znatno lošija od 2009. godine. U 2010. godini bilo je više nego ikad onih koji su bili primorani spustiti cijene, ali i onih koji su prodavali stanove koji su još uvijek pod kreditom. Zato je sada situacija takva da nekretnina ima napretek, ali kupaca nema, doznajemo u agenciji Adriatic, gdje navode kako je 2011. godina potpuno neizvjesna, jer tržište je nesigurno i još uvijek je prerano za bilo kakva predviđanja, a osobito ona pozitivna.
Veliki stanovi u “mirovanju”
Iz ove agencije, također, navode kako se cijene na tržištu nekretninama trenutačno kreću od 1.000 pa sve do 2.500 eura po četvornom metru, ovisno o lokaciji te o razdoblju gradnje.
– Prodaju mogu izvršiti samo oni koji snize cijenu, zbog čega smatramo da je drastičan pad cijena stanova u skoroj budućnosti neizbježan. Primjerice, jedan je građanin koji je stan u novogradnji na Višnjiku platio 180 tisuća eura, isti uspio prodati tek za 155 tisuća eura, ističu u agenciji Adriatica.
Jagoda Jurica, vlasnica agencije Evita, navodi pak kako je tržište nekretnina u stagnaciji, jer novih projekata gradnje nema, prodaju se tek stanovi manje kvadrature, dok su on veći u “mirovanju”.
– Cijene stanova jesu pale, ali nije riječ o drastičnim razlikama. Oni manji stanovi, kvadrature od 35 do 50 četvornih metara se zasad i dalje prodaju, no svi oni veći su u stagnaciji. Pojedini investitori su uspjeli spustiti cijene, ali većina ih si, zbog visokih kredita, to ne može priuštiti, kazala je Jurica, naglasivši kako je u odnosu na 2009. godinu, u protekloj godini ipak zabilježen drastičan pad prometa.
Zaboraviti 2010. godinu
– Proteklu godinu bih najradije izbrisao iz pamćenja! Nisam veliki optimist ni kada je riječ o 2011. godini. Još je rano za prognoze, jer potrebno je detaljno razmotriti sve čimbenike pa ćemo tek za koji mjesec možda moći predvidjeti ovu godinu, kratko je na pitanje o tome kako zaključuje 2010. godinu odgovorio Gvido Stipčević, vlasnik agencije Fontana.
No, u agenciji Luna ipak navode kako je loša situacija na tržištu nekretninama ipak generalizirana te da se zadarsko tržište ne može poistovijetiti s, primjerice, zagrebačkim gdje je ponuda znatno veća.
– I u prošloj je godini bilo onih koji su zbog nemogućnosti otplate bili primorani prodati stan koji je pod kreditom, ali takvih je slučajeva bilo uvijek. Mislim da je razlika jedino u tome što oni koji su prije nekoliko godina kupili stan i sada ga žele prodati po skupljoj cijeni i pritom dobro zaraditi, što je nekad bilo moguće, sada to više ne mogu. Jedino se za takve slučajeve može reći da su primorani spustiti cijenu, pojašnjavaju u agenciji Luna, gdje navode kako se to odnosi i na one naslijeđene stanove koji su nekad imali monopol na tržištu i skupo su se prodavali, a koji danas, u konkurenciji s novogradnjom to više ne mogu.
Ipak, 2010. godinu nazivaju teškom godinom, jer je općenito mala potražnja, a velike promjene ne vide se ni u 2011. godini.