Jedanaestogodišnji Josip Jole Sakić najbolji cvitaraš od Nina do Knina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Tomislav JERAK
Na četvrtoj Cvitarijadi održanoj u subotu u Nadinu nastupio je do sada rekordan broj cvitaraša

Na četvrtoj Cvitarijadi održanoj u subotu u  Nadinu nastupio je do sada  rekordan broj cvitaraša, a za  najboljeg cvitaraša od Nina  do Knina proglašen je 11-godišnji Josip Jole Sakić iz Medviđe, iz KUD-a Sv. Kata Zemunik Donji.

Cvitarijadu su otvorili domaćini KUD Nadin, koji i  organizira manifestaciju, a  sve je blagoslovio župnik don  Boris Pedić. Uz voditelje  Anđelu i Miju, publiku u  prepunom šatoru pozdravio  je i Dragan Brzoja, predsjednik KUD-a Nadin.

- Kada smo prije pet godina  pokušavali organizirati ovaj  susret, sjećam se, bilo je 5, 6  svirača, a sada ih ima rekordno trideset i jedan, naša  Cvitarijada je sve posjećenija  i zabilježena na glazbenim  kartama Hrvatske, a i šire.  Gostujući na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj, uspostavili smo dobre odnose s  tvrtkom Hohner, proizvođačem usnih harmonika,  koja je i večeras naš sponzor.  Isto tako, kraj Bukovice i  Ravnih kotara smo ponosno  prezentirali, a nadinska vina  stavili smo na stolove organizatora tog velikog događaja, rekao je Brzoja, zahvaljujući svim članovima  KUD-a Nadin.

Čast da otvori četvrtu Cvitarijadu u Nadinu pripala je  Anki Perinčić, najstarijoj cvitarašici u Zadarskoj županiji.

- Imam 83 godine, a osjećam se kao da mi je 20!  Otkad sam u KUD-u Sv.  Mihovil iz Vrsi, ja sam ozdravila. Cvitaram, pjevam,  poskočim, igram kao mlada.  Hvala mojim Nadinjanima  što me svake godine zovu,  rekla je baba Anka i proglasila smotru otvorenom.

Nakon što je odsvirala svoju poznatu „Seljančicu" i još  nešto, kako ona kaže, po  sluhu, Brzoja joj je darovao  nove cvitare.

Nakon zajedničkog fotografiranja, cvitaranje je moglo  započeti. Izmjenjivali su se  cvitaraši mladi i stari, muški i  ženski, amateri i profesionalci, svaki od njih unoseći  svoj duh u izvedbu. Cvitaraši  su stigli iz Lišana Ostrovičkih,  Popovića, Jasenica, Poličnika,  Lovinca, Podgradine, Škabrnje, Zemunika Donjeg,  Vukšića, Galovca, Raštana  Gornjih, Stankovaca, Vira,  Slivnice, Pridrage i Nadina.

Između ostalih, oduševili su  dječaci Jerko i Hrvoje iz Popovića, zatim Ante Zrilić iz  Popovića, najmlađi pobjednik  Cvitarijade, kao i domaći cvitaraši Živko Vinketa i Milan  Odžaković. Pobjednike su  glasovanjem  izabrali sami cvitaraši. Pobjedu je odnio Josip  Jole Sakić, drugo mjesto osvojio je Mirko Kalcina Baćo  iz KUD-a Sv. Nikola Tavelić  iz Lišana Ostrovičkih, prošlogodišnji pobjednik, a treće  Branko Narančić Baćo iz  KUD-a Luzarica iz Pridrage.

Za kraj, sve prisutne je  svojim nastupom počastio Tomislav Goluban, jedan od najboljih svirača usne harmonike  u Hrvatskoj, koji ostvaruje  uspjehe i na svjetskim natjecanjima.

Uoči Cvitarijade održan je  okrugli stol na kojem su Marin Čurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac,  Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Grada Benkovca i don Boris Pedić izrazili svoj ponos na nadinsku  Cvitarijadu i vjeru da će se  ona penjati na sve viši nivo.

Nakon svega, organizatori  su izrazili veliko zadovoljstvo  sa četvrtom Cvitarijadom koja je lijep početak folklorne  godine u Zadarskoj županiji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno