Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Kalmetinom” se ne smije brže nego makadamom?!

09.01.2011. 23:00
“Kalmetinom” se ne smije brže nego makadamom?!


Ante Šarić iz Hrvatskih cesta informirao nas je da je “Kalmetina” državna cesta koja je građena prema određenoj projektnoj dokumentaciji te je prema građevinskoj dozvoli određeno ograničenje brzine od 80 km/h, iako bi se na njoj moglo voziti i većim brzinama


Nedavno je na  internetskom portalu Grada  Zadra postavljen upit jednog  građanina koji je upitao tko je  odgovoran za postavljanje  prometnih znakova ograničenja brzine na državnoj  spojnoj cesti od Gaženice do  autoceste, poznatijoj kao  “Kalmetina”.
Građanina zanima zašto je  na toj cesti, za koju se kaže da  je brza, brzina ograničena na  80 km/h. Naime, zna se da je  prema prometnim pravilima i  članku 54. Zakona o sigurnosti  na cestama ograničenje na brzim cestama 110 km/h, a na  “običnim” cestama 90 km/h.
 – Po ovom ograničenju koje  na “Kalmetini” iznosi 80 km/h,  ova je cesta svrstana u rang s  makadamima, iako od njih  “malo” odskače po cijeni izrade, piše građanin koji moli za  odgovor.
Odgovor smo potražili u  Državnim cestama, ispostavi  Zadar koju vodi Ante Šarić.  On nas je informirao da je  “Kalmetina” državna cesta koja je građena prema određenoj  projektnoj dokumentaciji te je  prema građevinskoj dozvoli  određeno ograničenje brzine  od 80 km/h, iako bi se na njoj  moglo voziti i većim brzinama.
 – Ovo je brza cesta s dvije  trake u svakom smjeru, od  kojih je svaka široka 2,25  metara, i ova širina podrazumijeva sporiju vožnju nego na autocesti. Naime, na  autocestama širina traka doseže i do 3,5 metra što omogućuje bržu vožnju nego na  ovoj cesti. Inače, na državnoj cesti, a “Kalmetina” spada pod državne ceste, zakonom je propisana najveća  moguća brzina od 90 km/h,  rekao je Šarić.
Objasnio je da Hrvatske  ceste trenutačno ispituju mogućnosti da se na nekim dionicama te ceste poveća dozvoljena brzina, ali da bi se to  dogodilo “Kalmetina” treba  proći evaluaciju. Šarić stoga  misli da na toj cesti u dogledno  vrijeme neće doći do promjene ograničenja brzine. Naime, dopuštenu brzinu  određene ceste uz zakone  određuju i brojni elementi  prometnice kao što su širina,  zavoji, vidljivost i slično.
 – “Kalmetina” se pokazala  kao sigurna prometnica i mislim da bi ljudi i dalje trebali  poštivati propisana ograničenja brzine, zaključio je  Šarić.