Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kostelićeva nedjelja u znaku broja 1

09.01.2011. 23:00
Kostelićeva nedjelja u znaku broja 1


Nikad nisam izgubio utrku nakon vodstva u prvoj vožnji. Ovo je povijesno brdo i silno sam sretan zbog pobjede. No, mijenjao bih ovu pobjedu za jednu na Sljemenu – kaže najbolji hrvatski skijaš


Ivica Kostelić pobjednik je  slaloma u Adelbodenu! Trianestom pobjedom u karijeri,  desetom u slalomu i drugom  u osam dana, hrvatski skijaš  preuzeo je vodstvo u poretku  slalomaša i vodstvo u – ukupnom poretku!  Drugo mjesto  pripalo je Austrijancu Marcelu Hirscheru, dok je treći   bio njegov sunarodnjak  Reinfried Herbst.
Ivica je u drugu vožnju krenuo sa 78 stotinki prednosti u  odnosu na Hirchera. Na prvom prolazu prednost se istopila na 63, na drugom na 44  stotinke, da bi u cilju Ivica  imao 26 stotinki prednosti,  dovoljno za veliki trijumf na  stazi Chuenisbärgli.
– Nikad nisam izgubio utrku nakon vodstva u prvoj  vožnji. Lijep je osjećaj pobjeđivati, to mi daje  novu snagu – kaže Ivica Kostelić, za  kojega je te nedjelje sve bilo  u znaku broja jedan. Od startnog broja do  pozicije u  ukupnom poretku.
 – Utrku sam dobio u prvoj  vožnji, drugi “lauf” bio je  kombinacija rizika i taktike,  što mi se na kraju mi isplatilo.  Trebalo je samo sačuvati prednost. No, nikad nije lako  pronaći pravu mjeru između  napada i taktiziranja. Malo  sam se uplašio u cilju jer je  semafor pokazivao da je Hirsher prvi. Uplašio sam se i  malo ranije na stazi, umalo  sam “haklao” vrata  u finišu,  skije su mi zaplesale.
Ljubavna priča
Kostelić se 37. put popeo na  postolje u Svjetskom kupu,  treći put u Adelbodenu. Još  2002. godine bio je drugi, lani  treći, sada je konačno skočio  na vrh.
– To je stara ljubavna priča  između mene i Adelbodena –  kaže Ivica, koji je 2002. godine  zasvirao gledateljima na gitari.  Sada im je zasvirao velikim  zvonom.
– Ovo je povijesno brdo i  silno sam sretan zbog pobjede.  No, mijenjao bih ovu pobjedu  za jednu na Sljemenu.
Ivica je preuzeo prvo mjesto  u ukupnom poretku sa 69 bodova prednosti u odnosu na  Aksela Lunda Svindala, pobjednika veleslaloma s Francuzom Richardom dan ranije,  koji nije startao. Desetim  mjestom Švicarac Silvan Zurbriggen skočio je na treće  mjesto.  Od ostalih suparnika  Ted Ligety nije stigao do cilja  prve vožnje, kao ni Benjamin  Raich.
– München je bio odskočna  daska, sada se osjećam sjajno.  Pred nama je još puno utrka,  ali bolje je biti na vrhu nego   drugima gledati u leđa. Sada to  vodstvo želim zadržati!  – dodaje Kostelić.
Savršena vožnja
Zagrepčanin je otvorio četvrti slalom sezone savršenom  vožnjom, bez pogreške, postavio vrijeme kojemu se nitko  nije uspio približiti. Najveći suparnici su ili griješili ili – ispadali. Opet se vozilo po mekom snijegu, na plus četiri  stupnja Celzijusa.
– Za razliku od drugih reprezentacija, mi ne prestajemo  trenirati u ožujku. Nastavljamo skijati i kada je snijeg  mekši i naviknuti smo na ovakve uvjete.
Dalibor Šamšal i Natko  Zrnčić-Dim ispustili su veliku  prigodu za plasman u drugu  vožnju, veliki broj izlijetanja  (25) i jedna diskvalifikacija  (Grange) nudili su nadu. Riječanin je imao 38. vrijeme uz  4.39 sekundi zaostatka za Kostelićem, za drugu vožnju trebao je biti brži za 48 stotinki.  Natko Zrnčić-Dim imao je 41.  vrijeme uz 4.77 sekundi zaostatka.
Sutra bi se već trebao voziti  prvi trening u Wengenu, gdje  se od petka do nedjelje redom  voze super-kombinacija,  spust  i slalom,  na kojem je Ivica šest  puta bio na postolju, dvaput na  njegovom vrhu. Za Kostelića  je to prigoda za – nove pobjede.
 


Pavlek: Prva Ivičina vožnja bila je jedna od najboljih u karijeri




Za Vedrana Pavleka nema odmora. Ipak, za direktora Snježne kraljice  i hrvatske reprezentacije  sve je lakše kada pogleda u ukupni poredak Svjetskoga kupa skijaša.
– Interni je dogovor da se ne razgovara o poretku i ukupnoj pobjedi! Ivica se mora koncetrirati na svaku vožnju, ići od jedne do druge utrke. Ako bude pri vrhu kada se bude ušlo u posljednju trećinu sezone, tada postoji šansa – kaže Vedran Pavlek.
Ključ posljednjih Ivičinih uspjeha je u – prosincu.
– Ivici je dobro došao odmor, boravak u Daruvarskim toplicama. Umor koji se skupio prije toga odrazio se na njegovo psihičko stanje. Ispalo je fenomenalno.
Ivica je ostvario drugu pobjedu u osam dana. Ono što nije uspio na Sljemenu, ostvario je u Aderlbodenu.
– Fantastično! Njegova prva vožnja bila je nevjerojatna. Staza je bila gusto postavljena i on je vozio pametno. U prilog mu je išao startni broj jedan, ali odradio je najbolju vožnju sezone i jednu od najboljih u karijeri. U drugoj vožnji se bacio na vrhu, dok je u donjem dijelu iskoristio prednost i pazio da ne bude pogrešaka. Žalio mi se da je skoro “haklao” vrata jer su mu zaplesale skije.
Pavlek je odmah poslije utrke krenuo za Wengen. Ivica je ostao odmarati u Adelbodenu i danas će put Wengena, do kojega se stiže planinskim vlakom.
– Ivicu sada treba sačuvati. Prvi trening pomaknut je već za sutra jer je vrijeme trebalo biti bolje. Međutim, prognoza se promijenila, u utorak i srijedu trebalo bi biti loše vrijeme. Da barem preskoče utorak, bilo bi idealno da Ivica ima dva dana odmora – kaže Pavlek.


 


Semafor


Rezultati: 1. Ivica Kostelić  (Hrv) 1:50.90, 2. Marcel Hirscher  (Aut) 0.26, 3. Reinfried Herbst  (AuT) 1.29, 4. Mario Matt (Aut)  1.55, 5. Michael Janyk (Kan)   1.60, 6. Felix Neureuther (Nje)   1.75 sekundi zaostatka.
Ukupni poredak u slalomu:  1.   Ivica Kostelić (Hrv) 253, 2. Andre  Myhrer (Šve)  204, 3. Marcel Hirscher (Aut) 196,  4. Jean-Baptiste  Grange (Fra) 122,  5. Steve Missillier (Fra) 116,  6. Silvan Zurbriggen (Švi)    116 bodova.
Ukupni poredak u Svjetskom  kupu:   1. Ivica Kostelić (Hrv) 504,  2. Aksel Lund Svindal (Nor) 435,   3. Silvan Zurbriggen (Švi)  421,  4.  Michael Walchhofer (Aut) 409,  5.  Ted Ligety (SAD)   379,  6. Benjamin Raich (Aut)  344, 92. Natko  Zrnčić-Dim (Hrv) 14   bodova.