Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nova istraživanja na hidroarheološkom lokalitetu Gnalić

09.01.2011. 23:00
Nova istraživanja na hidroarheološkom lokalitetu Gnalić


Tijekom ove godine u planu je ponovno pokretanje projekta istraživanja, zaštite i očuvanja spomenutog lokaliteta. U prvom redu potrebno je poraditi na detaljnom dokumentiranju postojećeg stanja i na skupljanju površinskog materijala koji onemogućuje postavljanje privremene zaštite in situ


Biogradski Zavičajni muzej  donio je plan aktivnosti tijekom 2011. godine. Osim što  će Muzej obavljati svoje redovne djelatnosti, obnovit će i  neke od ranije započetih te  pokrenuti i nove inicijative, a  sve u cilju sveobuhvatnijeg  djelovanja ove ustanove u gradu.
Uz financijska sredstva u  iznosu od 1,100.400 kuna, koje bi ova kulturna ustanova  trebala dobiti iz proračuna  Grada Biograda za rad u ovoj  godini, Muzej računa i s različitim potporama iz drugih  izvora pa tako i od Ministarstva kulture koje će, očekuje se, financijski poduprijeti  neke veće projekte.
Uklanjanje sidra
Tako se, primjerice, namjerava poraditi na hidroarheološkom lokalitetu Gnalić.  Poznato je, naime, da je, iako  se biogradski Zavičajni muzej  s pravom ponosi arheološkom  zbirkom “Teret s potopljenog  broda iz 16. stoljeća”, spomenuto nalazište je još uvijek  nedovoljno istraženo. Stoga je  tijekom ove godine u planu  ponovno pokretanje projekta  istraživanja, zaštite i očuvanja  spomenutog lokaliteta. U prvom redu potrebno je poraditi  na detaljnom dokumentiranju  postojećeg stanja i na skupljanju površinskog materijala koji onemogućuje postavljanje privremene zaštite in  situ. Većina materijala bit će  detaljno dokumentirana i  pohranjena na morskom dnu,  a iz mora će se izvaditi samo  nalazi zanimljivi za muzejsku  prezentaciju. Sondiranje na  precizno određenim lokacijama omogućit će detaljnu  analizu postojećeg stanja nalaza u kulturnom sloju i planiranje daljnje zaštite nalazišta.
Druga važna aktivnost koja  bi trebala uslijediti što prije je  uklanjanje sidra ispred zgrade  Zavičajnog muzeja i vraćanje  istog u zbirku “Teret s potopljenog broda” budući da je  uslijed dugog stajanja ispred  muzejske zgrade sidro prilično oštećeno te uz ostalo i  postaje potencijalna opasnost  za prolaznike i posjetitelje  muzeja. Mjesto gdje još uvijek  stoji veliko sidro trebala bi u  dogledno vrijeme zauzeti  upravo maketa potopljene galije iz 16. stoljeća i to dužine  od oko devet metara.
“Ambijentalna  arhitektura Biograda”
 Njen teret činila bi izložena  muzejska zbirka. Za njezinu  izradu, financijska sredstva od  oko 350.000 kuna odobrilo je i  biogradsko Gradsko vijeće.
Ove godine neće biti zapostavljena niti izložbena djelatnost. Planiraju se dvije samostalne tematske izložbe, od  kojih jedna pod nazivom  “Ambijentalna arhitektura  Biograda” Povijesnog odjela  muzeja. Ovaj Odjel raspolaže  s bogatom zbirkom fotografija Biograda, čija građa datira  s kraja 19. do druge polovice  20. stoljeća. Znatan dio te  ambijentalne arhitekture je  uništen te je nedovoljno poznat građanstvu, a posebno  mlađoj populaciji. Stoga će  ova izložba pokazati davno  zaboravljene kamene kuće,  boloture, volte, ognjišta, torove i druge ambijentalne cjeline. Izložba će biti organizirana u suradnji s Muzejom  hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a trebala bi biti  otvorene tijekom cijele godine.
Još jedna značajna i zanimljiva izložba je izložba  svečanog tradicijskog ruha i  nakita žena biogradskog kraja.
Kao i ranijih godina u ljetnim mjesecima te u sklopu  “Biogradskog ljeta” u muzeju  će se održati niz prigodnih  izložbi, uglavnom domaćih likovnih umjetnika, kipara i fotografa, a u planu je i nekoliko  promocija knjiga proze i poezije. Nastojat će se pokrenuti  i projekt likovno-književnih  radionica za djecu, koje imaju  za cilj poticanje mladih talenata. Uratci s radionica trebali bi rezultirali zajedničkom  izložbom koja će biti doprinos  obilježavanju Međunarodnog  dana muzeja 18. svibnja.