Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zasad ništa od zajedničkog produženog boravka

09.01.2011. 23:00
Zasad ništa od zajedničkog produženog boravka


Produženi boravak za sve zadarske škole koji bi funkcionirao zajednički, kako navode u Gradu Zadru, nemoguće je realizirati. No, mjesta za produženi dnevni boravak još uvijek ima u Osnovnoj školi “Zadarski otoci”, a u sljedećoj školskoj godini planira se uvesti još jedna skupina u “Petru Preradoviću”


Program produženog boravka i rada učenika  od prvog do četvrtog razreda  osnovne škole, koji je prije pet  godina eksperimentalno pokrenulo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, zaživio je u četiri  zadarske osnovne škole. U osnovnim školama “Krune Krstića”  u Arbanasima i “Petra Preradovića” na Poluotoku, program  produženog boravka uspješno se  provodi već nekoliko godina, a  ove, dakle tekuće 2010./2011. godine, pridružile su im se dvije  nove škole i to “Zadarski otoci” na  Bilom brigu i “Stanovi”.
U produženom boravku u četiri zadarske osnovne škole je 130  učenika. Za realizaciju ovog programa Grad Zadar godišnje izdvaja od 600 do 700 tisuća kuna, s  tim da roditelji participiraju mjesečno s oko 500 kuna, čime se  pokrivaju troškovi obroka, točnije ručka koji učenici dobivaju u  produženom boravku.
 Učenje i igra
Osnovna škola “Krune  Krstića” u Arbanasima, zahvaljujući nedavnoj obnovi škole kojom su dobili šest novih  prostorija i radu u jednoj  smjeni, ima mogućnosti za  produženi boravak učenika  prvog i drugog razreda. Iz tog  razloga veliki broj roditelja  koji žive izvan upisnog područja Osnovne škole “Krune  Krstića” svoju djecu upisuju u  ovu školu, a ne neku u njihovu  kvartu. Stoga su za produženi  boravak formirane tri skupine  – dvije skupine prvih razreda i  jedna drugih razreda.
Produženi boravak u Osnovnoj školi “Krune Krstića”  traje od završetka nastave do  16.30 sati. Naime, djeca prvih i  drugih razreda tijekom jutra  imaju redovnu nastavu, nakon  čega imaju ručak i odlaze u  učionice koje su predviđene  za produženu nastavu. S djecom u školi ostaju tri učiteljice, svaka sa svojom grupom  te kuharica odnosno serviserka, koja je zadužena za  prehranu djece. Grad Zadar,  koji je suosnivač škole sufinancira plaće učiteljicama i  kuharici, a roditelji participiraju za ručak koji košta 27  kuna po danu. No, roditelji ne  moraju plaćati za one dane  kada dijete nije u školi. Tijekom boravka u školi za vrijeme produženog boravka  djeca s učiteljicom pišu domaće zadaće, igraju se, imaju  radionice, odu u šetnju, mogu  se baviti nekim sportom ili  učiti talijanski i slično. Roditelji i djeca vrlo su zadovoljni načinom na koji funkcionira produženi boravak i  žao im je što nemaju takav  izbor i u kasnijem školovanju.
Sve veći interes
Jednako kvalitetno funkcionira i produženi boravak  u osnovnim školama “Petra  Preradovića”, “Stanovi” i “Zadarski otoci”. Iako je uglavnom riječ o prvašićima, u produženom boravku je i nekolicina učenika drugih razreda.  U produženom boravku ostaje najčešće grupa od 18 do  20 djece, koje roditelji “pokupe” nakon što završe s poslom. U Osnovnoj školi “Petra  Preradovića” u produženom  boravku djeca mogu biti od 7  do 17 sati.
Nakon nedavno uvedenih  produženih dnevnih boravaka  u osnovne škole “Stanovi” i  “Zadarski otoci”, nekolicina  roditelja zainteresirala se za  mogućnost otvaranja istog  programa u Osnovnoj školi  Šime Budinića. Gradu Zadru  se tim zahtjevom nisu obratili,  a Ivan Čular, ravnatelj Osnovne škole Šime Budinića  navodi da je zbog kroničnog  nedostatka prostora i rada u  dvije smjene, nemoguće uvesti produženi boravak u školi.  Inače, Čularu roditelji nisu  dolazili s takvim zahtjevima,  no ravnatelj vjeruje da takva  potreba postoji.
Osnovna škola “Šime Budinića” trenutačno broji 900  učenika i ne postoje mogućnosti za uvođenje dnevnog  boravka. Produženi boravak  za sve zadarske škole koji bi  funkcionirao zajednički, kako  navode u Gradu Zadru, nemoguće je realizirati.
No, mjesta za produženi  dnevni boravak još uvijek ima  u Osnovnoj školi “Zadarski  otoci”, a u sljedećoj školskoj  godini planira se uvesti još  jedna skupina u “Petru Preradoviću”. Prije uvođena novih skupina, odnosno prije  upisa djece u školu, kao i  ranijih godina, provest će se  anketa, o čijim će rezultatima  ovisiti daljnje provođenje programa produženog boravka.