Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Josipović: Nisam čestitao Dodiku obljetnicu Republike Srpske

09.01.2012. 23:00
Josipović: Nisam čestitao Dodiku obljetnicu Republike Srpske


Ured predsjednika Republike demantirao je jučer tvrdnju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je “predsjednik Hrvatske Ivo Josipović uputio čestitku u povodu obilježavanja 20 godišnjice postojanja RS”.
Dodik je to izjavio u opsežnome intervjuu Televiziji Republike Srpske objavljenom u povodu 20. obljetnice RS, koju taj entitet slavi 9. siječnja. Toga dana 1992. godine, tzv. Skupština srpskog naroda u BiH izglasala Republiku Srpsku BiH. U intervjuu koji traje duže od dva sata, Dodik je govorio o povijesti te odnosima u BiH i regiji, ističući vlastitu ulogu u stvaranju i održanju RS, te afirmirajući pravo na njezino postojanje, “jer je oduvijek postojala ideja srpske države preko Drine”. Govoreći o odnosima s Hrvatskom, on je ustvrdio i da mu je predsjednik Josipović čestitao 20. obljetnicu RS. No, Josipovićev ured to je demantirao. “Ured predsjednika Republike Hrvatske opovrgava kao netočan navod da je Predsjednik Republike čestitao 20. godišnjicu postojanja Republike Srpske”, stoji u odgovoru predsjedničkog ureda na pitanje našega lista. “Službene državne čestitke u ime Republike Hrvatske povodom dana kojim obilježavaju svoju državnost upućuju se samo suverenim državama. Republika Hrvatska poštuje Ustav Bosne i Hercegovine, i strukturu utvrđenu Daytonskim sporazumom. U skladu s tim predsjednik Republike Hrvatske želi surađivati s predstavnicima svih konstitutivnih naroda i svih građana Bosne i Hercegovine”, stoji u odgovoru ureda predsjednika.
Mediji u RS posvetili su golem prostor 20. obljetnici RS. Jučer je patrijarh srpski Irinej u Banja Luci služio liturgiju u povodu obljetnice, nazivajuću RS “najmlađom srpskom državom”. Na svečanostima su bili i predsjednik Srbije Boris Tadić, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić te princ Aleksandar Karađorđević. Boris Tadić je prije četiri dana čestitao 20. obljetnicu RS.