Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Karamarko pikira na vrh

09.01.2012. 23:00
Karamarko pikira na vrh


HDZ treba promjene koje će ga promovirati u modernu demokršćansku stranku s jasno definiranim ciljevima. Ja jesam potencijalni kandidat takvog HDZ-a, kaže Karamarko


Nakon parlamentarnih izbora ime Tomislava Karamarka sve se rjeđe spominjalo među izglednim kandidatima za mjesto predsjednika HDZ-a, ali donedavni ministar unutarnjih poslova u međuvremenu nije odustao od ambicija da igra važnu ulogu u budućem stranačkom vrhu. To nam je jučer i sam potvrdio, međutim, zasad još ne otkriva hoće li se kandidirati baš za predsjednika ili možda za neku drugu visoku dužnost u vodstvu stranke.
– Čvrsto sam uvjeren da HDZ ima unutarnju snagu da provede demokratske promjene. To dokazuje i sama rasprava koja se trenutno vodi u javnosti, a iz koje se nameće zaključak da će na unutarstranačkim izborima biti više kandidata. HDZ treba promjene koje će stranku promovirati u modernu europsku i demokršćansku stranku s jasno definiranim ciljevima i politikom. Ja jesam potencijalni kandidat takvog HDZ-a, pismeno nam je odgovorio Karamarko na molbu za komentar obnovljenih nagađanja da će se istaknuti kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Na naše inzistiranje znači li sintagma “kandidat takvog HDZ-a” da će se natjecati za predsjedničku dužnost, Karamarko je odgovorio: zasad je to moja izjava.
HDZ-ovci u Remetincu
Nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovaca s kojima smo jučer razgovarali smatra da je Karamarko na ovaj način poslao poruku da se s njim mora računati na unutarstranačkim izborima, ali da je spreman na razgovore u kojoj bi to bilo formi.
Više naših sugovornika vjeruje da za Karamarka ima mjesta u vrhu stranke, međutim skeptični su u vezi s njegovim izgledima za pobjedu u predsjedničkoj utrci.
– Karamarko je dobrodošao, ali objektivno nakon što je izjavio da je kao ministar Remetinec napunio s HDZ-ovcima, on nema što tražiti kao kandidat za predsjednika. Sigurno će izgubiti i stoga bi za njega puno bolje bilo da se zadovolji nekom drugom dužnošću, procjenjuje jedan utjecajni član HDZ-a.
Činjenica je da je Karamarko sredinom rujna na press konferenciji povodom svojeg povratka u HDZ ustvrdio kako je u MUP-u zadnje dvije godine obavljao dobar posao jer “vidite samo koliko je članova HDZ završilo u Remetincu”. Preko te rečenice mnogi u HDZ-u nisu spremni prijeći samo tako.
Prijetnja šefici
Kako bilo, Karamarkova želja za uključivanje u proces kreiranja novog HDZ-a, uz isticanje nužnosti demokratskih promjena, novi je udarac za predsjednicu Jadranku Kosor koja mu je prije četiri mjeseca uručila stranačku iskaznicu. “Kao tandem možemo još jače i bolje”, kazala je tom prilikom šefica HDZ-a. Ali, vrlo brzo Jadranka Kosor je, čini se, ocijenila da bi joj Karamarko mogao postati prijetnja, pa ga je odredila da bude prvi na listi u trećoj izbornoj jedinici u kojoj je HDZ u startu bio osuđen na loš rezultat. Kao da je time htjela smanjiti njegov utjecaj u stranci.
Inače, ovog tjedna valja očekivati još novosti iz HDZ-a. Kako se može neslužbeno doznati dio visokih dužnosnika razmatra mogućnost da zatraži od Jadranke Kosor hitno raspisvanje unutarstranačkih izbora.
– Nemamo razloga bilo što čekati. Odmah moramo donijeti odluku o izborima i formirati novo vodstvo kako bismo mogli početi s kvalitetnim oporbenim djelovanjem, objasnio nam je jedan član predsjedništva.


Struja za promjene




– Karamarko sigurno nije odlučio da će se kandidirati za predsjednika. Jako je dobro da je pokazao interes da se uključi u izborni proces i što govori o demokratskim promjenama, no dalje sve treba biti stvar dogovora. Tako je HDZ uvijek funkcionirao, pojedinac ne može ništa učiniti sam, jedino u sklopu nekog tima, rekao nam je jedan član HDZ-ovog predsjedništva koji priželjkuje da se Karamarko pridruži struji koja traži promjene u stranci, ali da pritom ne cilja na mjesto šefa HDZ-a.