Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ovo mjesto ima u sebi jedan underground duh

09.01.2012. 23:00
Ovo mjesto ima u sebi jedan underground duh


Ovo mjesto ima u sebi jedan underground duh. Kad uđete unutra možete zamisliti kao da ste u Barceloni ili Berlinu, u bilo kojem gradu. Čim sam ušao pomislio sam kako će se moja izložba savršeno uklopiti, zaključio je Ertl


Šetnja Barcelonom u nekoliko minuta, tako bi se mogla nazvati najnovija izložba “Barcelona live stream” austrijskog fotografa Tima Ertla otvorena u Kneževoj palači. Na 136 fotografija podijeljenih u pet sekcija prikazan je svakodnevni život Barcelone kroz arhitekturu, isječke života ljudi te scene s ulice. Izložba je nastala kroz godinu dana, od ljeta 2007. do ljeta 2008. koliko je autor boravio u Barceloni osluškujući bilo života ovoga grada.
– Puno sam čuo o životu u Barceloni te sam takav život poželio zabilježiti. Čitav koncept ove izložbe je šetnja gradom tako da gledatelj barem na nekoliko sekundi može osjetiti kao da više nije na izložbi nego upravo u Barceloni, rekao je autor. Svoje fotografije donosi uglavnom u originalu te ističe kako ne voli puno obrađivati fotografiju već radije dolazi na jedno mjesto i po dvadeset puta kako bi uhvatio savršeno svjetlo i atmosferu za svoju fotografiju.
Autora i izložbu na otvorenju je predstavila Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar koji je, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Zadra, organizator izložbe. Nakon što je predstavila autora, Peroš je naglasila kako je Barcelona upravo preko ove izložbe došla i u Zadar.
Izložbu je svečano otvorio zamjenik župana Zadarske županije Đani Bunja:
– Moram izraziti zadovoljstvo što je ovaj prostor Kneževe palače toliko saživio s gradom i želim se zahvaliti upravi NMZ, kao i svim djelatnicima na prekrasnim izložbama i događanjima koji kulturu u našem gradu podižu na jednu novu razinu, kazao je Bunja zahvalivši i autoru koji je, kako je rekao, u Zadar doveo Barcelonu, mediteran kakvim i sam Zadar teži postati.
A upravo zahvaljujući ljepoti i jedinstvenosti prostora Kneževe palače ova izložba stigla je do Zadra. Naime, kako je otkrio autor, iako mu je Zadar već otprije poznat prošlo ljeto u njemu je boravio duže vrijeme pa se tako zatekao i na izložbi kojom je otvorena Kneževa palača. Prostor ga je toliko očarao da je jednostavno morao pokušati ostvariti suradnju te izlagati u njemu.
– Ovo mjesto ima u sebi jedan underground duh. Kad uđete unutra možete zamisliti kao da ste u Barceloni ili Berlinu, u bilo kojem gradu. Čim sam ušao pomislio sam kako će se moja izložba savršeno uklopiti, zaključio je Ertle.
Na šetnju Barcelonom u Kneževoj posjetitelji se mogu uputiti do 20. siječnja do kada će izložba ostati postavljena.