Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šibenski sud traži Dragana Paravinju natrag

09.01.2012. 23:00
Šibenski sud traži Dragana Paravinju natrag


Županijski sud u Šibeniku jučer je od ministarstva pravosuđa zatražio da od Bosne i Hercegovine službeno zahtjeva ekstradiciju Dragana Paravinje zbog kaznenog postupka koji se protiv njega vodi zbog silovanja i ubojstva Antonije Bilić


Bosna i Hercegovina uvjetno je dozvolila izručenje Dragana Paravinje Hrvatskoj i prije nego što izdrži kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora koju mu je, zbog silovanja, odredio Osnovni sud u Sokocu.
Ministarstvo pravosuđa primilo je 27. prosinca prošle godine rješenje ministra pravde BiH od 21. prosinca kojim je dozvoljeno izručenje Paravinje Hrvatskoj, uz odgodu dok ne izdrži kaznu koju mu je izrekao sud u Sokocu. Međutim, u skladu s Europskom konvencijom o izručenju, ministarstva dvaju država mogu, uz suglasnost nadležnih sudova, odlučiti da Paravinja bude privremeno izručen i ranije.
Na temelju rješenja ministra pravde BiH, Županijski sud u Šibeniku jučer je od ministarstva pravosuđa zatražio da od Bosne i Hercegovine službeno zahtjeva ekstradiciju Dragana Paravinje zbog kaznenog postupka koji se protiv njega vodi zbog silovanja i ubojstva Antonije Bilić.
Podsjetimo, Dragan Paravinja vraćen je Bosni i Hercegovini 22. prosinca prošle godine kako bi izdržao pravomoćnu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora, koju mu je izrekao sud u Sokocu zbog pokušaja silovanja jedne žene 2002. godine na području Jahorine. Paravinja je zbog silovanja osuđen na četiri i pol godine zatvora i u Srbiji.
U studenom prošle godine Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv Dragana Paravinje zbog silovanja i teškog ubojstva Antonije Bilić. Iako je policija temeljito pretraživala šire područje njenog nestanka, tijelo nesretne djevojke nije do danas nađeno.