Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Strašenje sankcijama FIFA-e je prozirno i jadno

09.01.2012. 23:00
Strašenje sankcijama FIFA-e je prozirno i jadno


Nakon što je član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak prozvao novog ministra sporta Željka Jovanovića da politizira sport, zbog čega čak dovodi u pitanje i nastup nogometne reprezentacije na Euru, s komentarom se oglasio ministar, prozivajući Vrdoljaka da se pred Riječanima već odavno dokazao svojim postupcima.
– Sve Riječanke i Riječani dobro znaju kako je Antun Vrdoljak osigurao svoje mjesto u MOO-u, kada je samovoljno “u ime Rijeke” odlučio da Rijeka odustaje od daljnjeg natjecanja za domaćinstvo Mediteranskih igara kod prve kandidature u Bariju. Stoga, ja razumijem da on ne razumije što znači moralna i društvena odgovornost čelnika jednog sportskog saveza – rekao je Jovanović.
– Iz tog razloga moram još jednom ponoviti – kaže Jovanović – da se čelnici HNS-a, Srebrić, Marković i ostatak Izvršnog odbora koriste uspjesima naše nogometne reprezentacije kao tepihom kojim su prekrili prljavštinu, kriminal, mito i korupciju hrvatskog ligaškog nogometa. Na taj način dopuštaju da manjina prlja pošten, težak i nerijetko volonterski rad goleme većine istinskih zaljubljenika u nogomet. Prema tome, ja govorim sve ono što misli većina hrvatskih građana: gospoda Marković i Srebrić odgovorni su za stanje u hrvatskom nogometu, jer oni vode HNS. Uopće ne govorim o kaznenoj odgovornosti nikoga iz HNS-a jer je to posao uskočke vertikale koja mora biti maksimalno depolitizirana i profesionalizirana. Međutim, ako čelnici nogometnog Saveza tvrde da nisu ništa vidjeli, ništa čuli i da ništa ne znaju, a Remetinac se svakodnevno puni njihovim najbližim suradnicima iz nogometne organizacije, onda oni jednostavno nisu dorasli funkciji koju obavljaju. Minimum njihove društvene odgovornosti i moralnosti bio bi ponuditi svoje funkcije na raspolaganje – kaže ponovo ministar.
Po njemu, nakon toga će ionako odluku o ostanku ili odlasku čelnih ljudi HNS-a donijeti nogometna organizacija, a ne ministar ili politika. Dakle, alibi ostanka u prozivanju politike i strašenjem javnosti sankcijama FIFA-e je krajnje proziran i jadan.
– “Odvjetnik Vrdoljak” brani Srebrića i Markovića jednako uspješno kao što je Vladimir Gredelj branio vrh HDZ-a. Zaključujem, moja je odgovornost da kažem što vidim, što čujem i što znam. I to ću činiti i dalje, jednako glasno kao dosad, glede i unatoč Antunu Vrdoljaku – izjavio je ministar Jovanović.
Podsjećanja radi, Vrdoljaku je zasmetalo što se nova vlast odlučila umiješati u rješavanje problema korupcije u nogometu jer strahuje da bi UEFA i FIFA mogle kazniti HNS suspenzijom zbog miješanja politike u nogomet. “Rečenica ‘oni moraju podnijeti ostavke’ je pritisak, to je miješanje. ‘To je sve kaljuža i močvara i to sve treba potjerati’ je prijetnja, a to je nedopustivo. Red u nogometu smiju raditi samo članovi HNS-a, u suprotnom nam prijeti suspenzija FIFA-e i UEFA-e. To bi značilo i zabranu nastupa na Europskom prvenstvu”, objasnio je Vrdoljak za HRT jučer.