Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tempo spor, građevinara sve manje

09.01.2012. 23:00
Tempo spor, građevinara sve manje


Ministarstvo čeka bankovnu garanciju tvrtke Cetina koja bi trebala postati nositelj radova na poliklinici u Zadru


Iako su se nakon blagdana vratili radnici na gradilište poliklinike na zadarskoj Relji, cjelokupni projekt još uvijek je u sjeni afere s Credo bankom, čiji je glavni dioničar Mirko Vuković, vlasnik tvrtke Alkom, koja je donedavno bila nositelj radova na poliklinici.
Nakon izbijanja afere s Credo bankom, točnije njezine propasti, da bi se zaštitila investicija, bivši ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović potpisao je ugovor s Cetinom d. d. iz Sinja, kojima je ta tvrtka, umjesto Alkoma, postala nositelj radova. U međuvremenu, račun Alkoma je blokiran, a Cetina još uvijek nije dostavila bankovnu garanciju o preuzimanju radova, tako da protok financijskih sredstava iz Ministarstva prema izvođačima nije moguć, dakle privremeno je zaustavljen.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, o događanjima oko Alkoma, Vukovića i Credo banke, uglavnom doznaje iz medija. Što se tiče Cetine, dr. Nakić kaže da nadležno Ministarstvo još uvijek čeka bankovnu garanciju te tvrtke, kako bi ona službeno postala nositelj radova na zadarskoj poliklinici.
– Nakon blagdana radnici su se vratili na gradilište poliklinike na zadarskoj Relji. Tako je bilo i dogovoreno. Radovi idu istim tempom, na gradilištu je svega 15-ak radnika. Tamo je puno posla, imaju što raditi, no intenzitet je i dalje jako slab. Sad rade na temeljima za most, koji će spajati polikliniku i zadarsku Opću bolnicu, kaže dr. Nakić vidno zabrinut zbog problema koji pogađaju zadarsku polikliniku, dodajući da sve što je moglo poći po zlu, pošlo je.
Razlozi za zabrinutost svakako postoje jer u pitanju je investicija od 139 milijuna kuna, koje kreditira Europska razvojna banka. Taj novac je do sada Ministarstvo zdravstva distribuiralo preko Alkoma, a novim ugovorom, ako Cetina dostavi bankovnu garanciju, sredstva će ići preko te sinjske tvrtke. Inače, Cetina je do sada zajedno s Alkomom gradila polikliniku. Najavljeni rokovi izgradnje ostaju isti, tako da bi poliklinika, uza sve probleme, trebala biti gotova u ožujku 2013. godine.