Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Učenici žale za “oduzetim” tjednom zimskih praznika

09.01.2012. 23:00
Učenici žale za “oduzetim” tjednom zimskih praznika


Ne bismo bili ljuti da smo morali sjediti u školi po vrućini, ionako je vruće i u školi i izvan nje. Krivo su to procijenili. To je sve radi turizma, a što nas briga za turiste. Još su nam proljetne praznike skratili. To je sramota, složili su se petaši iz OŠ Petra Preradovića


Jučer su u školu krenuli učenici triju dalmatinskih županija, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske te cijelog otoka Paga. Zadarski školarci s kojima smo pričali smatraju da je to “glupo”, dok učenici iz Istre i kontinentalne Hrvatske imaju još tjedan dana praznika, namijenjenih za skijanje, i njima to vjerojatno – nije glupo.
No Dalmatinci su krenuli u školu tjedan kasnije u rujnu.
– To je glupo, mi smo sad u školi, a oni još odmaraju. Onih tjedan dana u ljetu nam nije puno značilo jer su ionako duži praznici. Ne bismo bili ljuti da smo morali sjediti u školi po vrućini, ionako je vruće i u školi i izvan nje. Krivo su to procijenili. To je sve radi turizma, a što nas briga za turiste. Još su nam proljetne praznike skratili. To je sramota, složili su se petaši iz OŠ Petra Preradovića Noa Milin, Luka Kaštela i Jakov Perković.
Psihološki efekt
Slično mišljenje dijeli i ravnatelj njihove škole Mile Marasović.
– Uvijek sam mislio da je bolje da se praznici ne sjeckaju te da svima u Hrvatskoj nastava počinje u isto vrijeme i sad kad to vidim u praksi, ostajem pri svom mišljenju. Stvar je čisto psihologije djece jer im je teže krenuti u školu kad znaju da mnogi njihovi kolege još ne moraju. A i oni se međusobno posjećuju pa je sad to teže uskladiti. Možda ne bi bilo loše da ostane kao ove godine dva tjedna zimskih praznika pa da se radije ‘pojačaju’ proljetni. A u rujnu da počinje kao što je i prije ovih promjena počinjalo jer u rujnu može biti vruće, a i ne mora, govori Marasović, dodajući da je nekolicina roditelja tražilo još ovaj tjedan za svoju djecu da bi otišli na skijanje.
Na skijanje je ovaj tjedan otišlo i nekoliko učenika iz Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti, a ovi koji su jučer krenuli na nastavu, kako kaže ravnatelj Nikica Simić, ovaj tjedan će odraditi ležerno.
– Ovo za učenike nisu bili praznici nego blagdani – od fešte do fešte. Da bi postupno prodisali i malo se još odmorili, odlučili smo da ovaj tjedan nemaju nastavu kao inače od 9 do 16.30, nego od 9 do 14 sati i nemaju neke ozbiljnije obveze. U dogovoru s roditeljima, ovaj ležerniji prvi tjedan nastave smo smatrali najelegantnijim rješenjem. Tko je tražio, pustili smo ih bez problema na skijanje jer smatram da je to druženje s obitelji puno važnije od jednog tjedna nastave. Ako težimo i govorimo o cjeloživotnom obrazovanju, što znači taj jedan tjedan u kojem učenici imaju po dva sata iz jednog predmeta, govori Simić.
Kako dodaje, mogla su djeca ostati još na praznicima ovaj tjedan pa da se to nadoknadi u pet subota tijekom godine.
– Poštujući ‘više interese’ da kasniji početak nastave ljeti ide u prilog hrvatskom turizmu, osobno mislim da su djeca ipak trebala uživati još ovaj tjedan, kaže Simić.
Ušteda na grijanju
Nije čudno da je jučer bilo teško naći učenika kojem je drago što zimski praznici traju tjedan dana manje, ali pitanje je bi li u rujnu rekli da im je baš žao da se još kupaju dok njihovi kolege na kontinentu već “griju” školske klupe.
Prvaši iz Zadarske privatne gimnazije Patrik Kubaska, Lucijan Perić i Vjekoslav Travica kažu da bi nastava svima trebala počinjati u isto vrijeme te da bi bilo bolje da se raspored praznika vrati na staro.
S njima se slažu i kolegice iz Pomorske škole, prvašice logističko-špediterskog smjera Ines Benović i Nives Biber.
– Više nam se sviđa kako je prije bilo. Tjedan dana više ljeti nam ništa ne znači, to što je vruće nam ne smeta, a sad bi dobro došlo još tjedan dana odmora. A proljetni praznici su pali na četiri dana i to s vikendom, govore prvašice iz Pomorske, dodajući da nitko iz njihove škole nije išao na skijanje ovaj tjedan.
Ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković kaže da u rujnu, kad se dogovarao datum početka nastave, nije zagovarao ni jednu ideju, već se odlučio prikloniti većini.
– Istina je da drugo polugodište traje znatno dulje, ali iako učenici možda danas nisu zadovoljni, za koji dan će se naviknuti. Mislim da to nije neka posebno velika promjena. Osobno mislim da je bolje da smo ovaj tjedan ipak u školi jer je vani hladno pa se sad domovi manje griju tako da će to možda biti olakotna stavka u obiteljskim proračunima. Nitko od učenika nije tražio slobodan ovaj tjedan za skijanje. Kad padne snijeg u blizini Zadra, djelatnici škole će o svom trošku na izlet i sanjkanje, a ponudit ćemo i učenicima da idu, s tim da će škola platiti onim boljima, rekao je Perković.